RUSLAND - In de eerste directe gesprekken tussen Rusland en Oekraïne in ruim drie jaar is het vrijdag niet van een staakt-het-vuren gekomen.
Wel werd bij de bijeenkomst in Istanboel een gevangenenruil afgesproken. Tegelijkertijd bereidt de Europese Unie zwaardere sancties tegen Rusland voor. Rusland en Oekraïne hebben in de ruim anderhalf uur durende gesprekken afgesproken om elk duizend krijgsgevangenen vrij te laten, zei de Oekraïense delegatieleider Rustem Umerov. De leider van de Russische delegatie, Vladimir Medinsky, bevestigde dat er afspraken zijn over een gevangenenruil. Die zou ergens in de komende dagen moeten plaatsvinden.
Het zou niet voor het eerst sinds de Russische invasie zijn dat er gevangenen worden uitgeruild. Eind april werden door beide landen nog zo'n tweehonderd krijgsgevangenen vrijgelaten. De oorspronkelijke eis van Oekraïne was een wapenstilstand van dertig dagen. "Als de Russische afgevaardigden in Istanboel niet eens akkoord gaan met een staakt-het-vuren, dan is het volkomen duidelijk dat Vladimir Poetin doorgaat met het ondermijnen van onderhandelingen", zei Volodymyr Zelensky eerder op vrijdag.
Een wapenstilstand komt er voorlopig niet, al is er wel over gesproken, zegt Umerov. Russische onderhandelaars stellen dat beide landen hebben afgesproken om gedetailleerd uit te werken hoe een staakt-het-vuren eruit moet zien.
Rusland heeft daarbij wel onrealistische eisen gesteld, zeggen anonieme bronnen tegen persbureaus AFP en Reuters. Zo zou zijn geëist dat Oekraïne voor een wapenstilstand zijn troepen terugtrekt uit grote delen van het land die niet onder Russische controle staan. (Nu)