PARAMARIBO – Al ruim anderhalve maand zitten de werknemers van Greenheart Group in Apoera zonder salaris thuis.
Geen enkel perspectief op uitbetaling, geen zicht op hervatting van werkzaamheden, en bovenal: geen verantwoording van de bedrijfsleiding. Volgens vakbondsvoorzitter Robby Berenstein is de maat vol. "Dit is geen incident meer.” “Dit is structureel wanbeleid met desastreuze gevolgen voor de mensen én de regio."
Greenheart, ooit binnengehaald als modelbedrijf voor duurzame bosbouw, is inmiddels verworden tot een bron van rechteloosheid, onbetaalde arbeid en ontwrichting in het westen van Suriname. “De directie zegt simpelweg: er is geen geld.” “Maar er wordt geen plan gepresenteerd, geen enkele vorm van transparantie, en zelfs de communicatie ver-loopt via een advocaat,” zegt Berenstein, voorzitter van de Greenheart Group Werkne-mersorganisatie (GGWO).
Volgens Berenstein zijn de arbeiders van Apoera, Section en Washabo volledig aan hun lot overgelaten. “Ze kregen te horen dat ze voorlopig thuis mogen blijven.” Maar niemand weet wanneer het werk hervat wordt of wanneer ze weer betaald worden. Sommige werknemers zitten met bankleningen, gezinnen om te onderhouden, moeders die alleen-staande ouder zijn – de impact is enorm.” Volgens Berenstein is de onzekerheid slopend. Mensen leven in angst, kunnen hun verplichtingen niet nakomen. Er is sprake van comple-te sociale ontwrichting. “En de overheid kijkt volgens hem toe en doet niets voor de men-sen.”
De huidige crisis komt niet uit de lucht vallen. Al jaren wordt Greenheart beschuldigd van slechte arbeidsomstandigheden, illegale ontslagen, gebrek aan veiligheidsmaatregelen zoals stofmaskers, en het schenden van arbeidswetten. “We hebben rechtszaken gevoerd en gewonnen.” Maar telkens blijft de cyclus zich herhalen. Dit bedrijf denkt boven de wet te staan,” aldus Berenstein.
Een groot deel van het lokale management blijkt inmiddels zelf thuis te zitten. De enige vertegenwoordiger in Suriname is een advocaat, die volgens Berenstein “slechts de woordvoerder is van de directie in Hong Kong.” Greenheart zou via een wirwar van NV’s activa afschermen om beslaglegging te voorkomen. “Dat wijst op opzet en het doelbewust ontlopen van verantwoordelijkheden,” zegt Berenstein. “Wij zijn niet de enige schuldeiser.” “Dit patroon moet onderzocht worden.” De activiteiten van Greenheart liggen volledig stil. Er is geen beveiliging meer op de locatie. “Er heerst vrees dat de installaties worden leeg-gehaald of vernield.” Alles wijst op een sluipende exit zonder verantwoordelijkheid.
De vakbond roept de overheid op om haar vergunningsvoorwaarden te handhaven. “Het ministerie van Arbeid moet bedrijven zoals Greenheart aanpakken.” “Het niet betalen van lonen, het schenden van veiligheidsvoorschriften en het massaal ontslaan zonder overleg zijn grove overtredingen van de wet,” aldus Berenstein. Ook benadrukt hij de bredere ver-antwoordelijkheid van de staat: “De regio valt onder het Amazoneregenwoud, dat binnen-kort centraal staat op COP 30 in Brazilië. “Hoe geloofwaardig is het als we internationaal praten over duurzaamheid, terwijl lokale gemeenschappen kapot worden gemaakt door ongebreideld bedrijfs geweld”, vraagt de vakbondsman zich af.
De GGWO werkt inmiddels samen met de dorpsleiding van Apoera, Section en Washabo, evenals met inheemse organisaties. “De arbeiders zijn niet alleen werknemers, ze zijn ook bewoners van het gebied.” “De strijd om arbeidsrechten is ook een strijd om gemeen-schapsrechten,” aldus Berenstein. De vakbond beraadt zich op juridische stappen, inclusief een brief naar de nieuwe minister van Volksgezondheid, Arbeid en Welzijn. “Maar dit pro-bleem kunnen we niet alleen oplossen.” “We roepen andere vakbonden, NGO’s en vooral de regering op om de kant van de mensen te kiezen.”