PARAMARIBO – Suriname heeft alle potentie om een economisch sterke speler te worden binnen het Caribisch gebied. Echter, zonder gerichte investeringen en een duidelijke visie blijven cruciale sec-toren onderontwikkeld.
Steven Debipersad, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname en het Suriname Business Forum, stelt dat Suriname haar unieke positie binnen het Caribisch gebied onvoldoende benut om het onderste uit de kan te halen vanwege een gebrek aan visie en investeringen in cruciale sectoren zoals toerisme en volksgezondheid. De verwachting is dat de opkomende olie- en gasindustrie voor de kust daar behoorlijk in kunnen voorzien, maar zonder een langetermijnstrategie om negatieve economische gevolgen te voorkomen en de investeringen veilig te stellen, zal dat volgens Debipersad allemaal om zeep geholpen worden.
"Een scherpe visie is cruciaal. Die moet niet alleen op papier staan, maar ook gedragen worden door alle betrokken partijen. Samenwerking tussen de overheid, de publieke sector en het bedrijfsleven is noodzakelijk voor een duurzame toekomst", aldus Debipersad. Volgens hem wordt toerisme vaak genoemd als speerpunt voor economische groei, maar blijven concrete investeringen achterwege. Toerisme zou volgens hem een structurele economische pijler kunnen vormen, maar een gebrek aan gerichte strategieën en promotie belemmert de ontwikkeling. Zonder de nodige investeringen en beleidsmaatregelen blijft Suriname achter ten opzichte van andere Caribische landen die volop profiteren van toeristische inkomsten.
In de gezondheidszorg ziet hij vergelijkbare uitdagingen. "Volksgezondheid kan in potentie een winstgevende sector zijn, maar door een gebrek aan gerichte investeringen blijft dat uit. De huidige beleidskeuzes laten weinig ruimte om die potentie te benutten." Er zou een sterkere focus op medische voorzieningen en preventieve zorg moeten zijn om niet alleen de volksgezondheid te verbeteren, maar ook een economisch verdienmodel te formuleren. Debipersad wijst op het voorbeeld van landen die medisch toerisme bevorderen als een inkomstenbron.
De opkomende olie-industrie biedt kansen om een financiële buffer op te bouwen en de economie te herstructureren. "Olie kan de motor zijn waarmee we sparen en het land herinrichten, maar dat vereist visie en planning. Tot nu toe is er in Suriname te veel op toeval geleund. Soms hadden we geluk, maar vaker volgde crisis op crisis." Het effectief benutten van olie-inkomsten vereist volgens hem een strategische aanpak, waarbij een deel van de opbrengsten wordt geïnvesteerd in duurzame economische sectoren.