TEXAS - Ken je Romulus, Remus en Khaleesi nog? Het zijn niet de stichters van Rome of de personages uit Game of Thrones’ maar de bijzondere wolven...
die wetenschappers creëerden via genetische manipulatie. Met deze dieren, die nu tot negen maanden oud zijn, probeerden de onderzoekers de uitgestorven reuzenwolf weer tot leven te wekken. Ze geven nu een stand van zaken én nieuwe beelden van hun groei. Het was wereldnieuws, enkele maanden geleden: wetenschappers van Colossal Biosciences in Texas lieten weten dat ze met geavanceerde gentherapie drie ‘reuzenwolfwelpen’ hadden gecreëerd. Ze gebruikten daarvoor genetisch materiaal van de direwolf of reuzenwolf, die meer dan 12.000 jaar geleden verdween. De wetenschappers kloonden de dieren niet, maar veranderden twintig eigenschappen in het DNA van grijze wolven waarvan ze denken dat deze typerend zijn voor een reuzenwolf.
Dankzij de genetische aanpassingen lijken de nieuwe dieren qua formaat en uiterlijk erg op hun prehistorische voorouders. Het is nog onzeker of ze echt zo groot worden als de oorspronkelijke soort, die destijds 60 à 70 kg woog. Maar ze groeien sneller en worden forser dan normale wolven. De twee mannetjes, Romulus en Remus, zijn nu negen maanden oud. Colossal Biosciences deelt nu beelden van april, toen ze zes maanden oud waren. Ze wogen toen al meer dan 40 kg en waren al zo'n 20 procent groter dan een gewone grijze wolf. Khaleesi, het jongste vrouwtje dat in januari werd geboren, groeit wel langzamer. Ze woog in april 16 kg en was zo toch 10 à 15 procent groter dan een gemiddelde wolvin.
Het team houdt hun groei nauwlettend in de gaten, met medische controles, waaronder scans en bloedtests, om te zien hoe de ingebrachte genen hun ontwikkeling beïnvloeden.
De dieren vertonen sociaal gedrag, met een klassieke rangorde: Remus toonde zich aanvankelijk de leider, terwijl Romulus eerder volgde. Die dynamiek is intussen veranderd, met Remus die zich meer profileert als alfamannetje. Khaleesi wordt momenteel nog apart gehouden tot ze groot genoeg is. De dieren leven op een volwassen vleesdieet, dat bestaat uit vlees, brokken en botten. Dat moet hun jachtinstincten en spierontwikkeling stimuleren. Uiteindelijk is het doel om ze in een privéreservaat te laten leven als een echte roedel. (HLN/screenshot)