DUBLIN - Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft een nieuwe techniek ontwikkeld die helpt om zogeheten deepfakevideo's te herkennen.
Er wordt gekeken naar de adertjes en kleurverschillen op iemands gezicht - kenmerken die in nepvideo's ontbreken. De onderzoekers richtten zich bij het bekijken van video's op het uitzetten en inkrimpen van adertjes in het gezicht. Dat veroorzaakt een subtiel, maar meetbaar kleurverschil.
Bij deepfakes ontbreekt die veranderende bloedstroom. Vooral de adertjes rond de ogen, het voorhoofd en de kaak zijn geschikt om te meten, omdat de bloedvaten daar dicht onder de huid liggen. De techniek kan pas in de praktijk worden gebracht als het onderzoek wetenschappelijk is gepubliceerd, zegt Zeno Geradts, die de resultaten in mei presenteert op een congres in Dublin. Maar volgens de forensisch digitaal onderzoeker van het NFI en bijzonder hoogleraar aan de UvA is het een kwestie van tijd voordat de techniek wordt toegepast.
"We zullen wel steeds opnieuw onderzoek moeten blijven doen en nieuwe methodes ontdekken om criminelen voor te blijven", zegt Geradts. "Het blijft een kat- en muisspel." Deepfakevideo's duiken steeds vaker op. In zo'n video kun je bijvoorbeeld iemand iets laten zeggen wat diegene in werkelijkheid nooit heeft gezegd. De filmpjes zijn steeds moeilijker van echt te onderscheiden. (NU/ Getty Images)