PARAMARIBO – “Onze man. Onze leider.” Met die woorden betuigde parlementsvoorzitter Marinus Bee tijdens een ABOP TV-meeting op dinsdag zijn steun en bewondering voor Ibrahim Traoré, de jonge president van Burkina Faso.
Bee prees Traoré als een doelgerichte en pragmatische leider die opkomt voor zijn volk en vergeleek hem met wat Suriname nodig heeft: “Onze kinderen moeten kunnen eten.” Onze mensen moeten kunnen leven. Ik zie iemand als Ibrahim Traoré ook in Suriname”, zegt Bee.
Op het Onafhankelijkheidsplein hadden zich woensdag ook enkele protesterenden verzameld om hun steun te betuigen aan Traoré. De bijeenkomst maakte deel uit van een groeiende internationale beweging tegen Westerse inmenging en voor Afrikaanse soevereiniteit. Ibrahim Traoré (35) geldt als een revolutionaire figuur die zich verzet tegen buitenlandse druk en invloed. In Suriname zien sympathisanten in hem een nieuwe leider die zich niet liet dicteren door het Westen. “Als hij met één vinger wordt aangeraakt, staan wij op,” riep een spreker op het plein. Het protest begon met een moment van stilte voor oud-president Jules Wijdenbosch, maar verschoof al snel naar felle kritiek op neokoloniale structuren.
De beperkte opkomst was onderwerp van zelfkritiek. “We delen filmpjes, maar als het tijd is om te handelen, blijven we thuis.” Deelnemers riepen op tot diepere bewustwording binnen de Surinaamse en Afrikaanse diaspora. “Zelfbewustzijn begint bij jou,” benadrukte een spreker. Centraal in het protest op het plein stond de economische uitbuiting van Afrika. “Alles wat het Westen bezit, komt van onze bodem,” stelde een protesterende. De organisatoren uitten ook scherpe kritiek op zwijgende Surinaamse organisaties met Afrikaanse roots. De protesterenden hadden verwacht dat ook deze organisaties van zich zouden laten horen.