PARAMARIBO – Er is tot dusver veel kritiek vanuit de samenleving op de lage opkomst van kiezers. Veel mensen volgen de webapplicatie waarop de voorlopige verkiezingsuitslagen in realtime te zien zijn.
Times of Suriname heeft echter ook informatie verzameld uit verschillende districten, waaruit blijkt dat er daadwerkelijk weinig mensen zijn gaan stemmen. In diverse gebieden was er pas laat in de middag sprake van drukte, terwijl in andere districten juist in de ochtend enige toeloop was, waarna er gedurende langere tijd niemand meer kwam opdagen.
“Het is teleurstellend dat zo weinig mensen zijn gaan stemmen. Exacte cijfers hebben we natuurlijk nog niet, maar op basis van onze waarnemingen in het veld had de opkomst veel beter kunnen zijn. Er had meer mobilisatie moeten plaatsvinden, zowel vanuit de politieke partijen als vanuit de verschillende verkiezingsinstanties, om mensen te motiveren om te gaan stemmen,” zegt Samseerali Sheikh-Alibaks, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB).
Wat betreft de webapplicatie voor de voorlopige uitslagen van de verkiezingen blijkt dat data van 75 stembureaus nog niet is verwerkt. De applicatie is speciaal gebouwd om de voorlopige resultaten in realtime te kunnen tonen. “Het gaat om gegevens van ongeveer veertig stembureaus in Paramaribo, en daarnaast om stembureaus in Brokopondo, Marowijne en Sipaliwini. De reden hiervoor is dat er op deze locaties geen internet of stroom beschikbaar is,” zegt E-gov-directeur Previen Ramadhin tegen Times of Suriname.
“De opkomst die men op dit moment via de webapplicatie ziet, is dus geen volledige weergave van de werkelijke opkomst van kiezers in het land. Nu de stembureaus gesloten zijn – het is inmiddels al na 19.00 uur – zullen wij telefonisch contact opnemen met de betreffende bureaus, zodat zij desnoods voorlopig hun cijfers telefonisch kunnen doorgeven. Die worden dan handmatig in het systeem ingevoerd. Zodra de tablets waarop de data is verzameld weer verbinding krijgen met internet en stroom, zal de informatie automatisch synchroniseren met het systeem. Dan zal een zo volledig mogelijke weergave zichtbaar worden,” aldus de directeur.
Volgens Ramadhin kan het daardoor voorkomen dat de cijfers in de avonduren ineens een significant verschil laten zien. “Ik verzeker de bevolking dat daar niets mis mee is, omdat wij de komende uren hard zullen werken aan het bijwerken van de ontbrekende data. Zodra de stembureaus klaar zijn met tellen en hun officiële resultaten hebben doorgestuurd naar de hoofdstembureaus, zullen wij deze informatie ook in het systeem verwerken,” legt hij uit.
De E-gov-directeur benadrukt dat de resultaten in de webapplicatie slechts voorlopige en informele uitslagen van de verkiezingen weergeven. “De werkelijke data die de officiële verkiezingsuitslag bepaalt, zijn alle gegevens die handmatig zijn verwerkt, handmatig zijn geteld en via de processen-verbaal zijn doorgestuurd naar de hoofdstembureaus,” besluit Ramadhin.