PRAAG - Een oude ruimtesonde van de voormalige Sovjet-Unie vergaat waarschijnlijk zaterdagochtend in de dampkring...
De brokstukken komen dan mogelijk neer op aarde. Het ruimtevaartuig vliegt in die periode ook over Nederland. Maar de kans dat iemand wordt geraakt is volgens deskundigen nihil. Het proces zal ongecontroleerd verlopen. Er is geen vluchtleiding die kan ingrijpen om de sonde naar onbewoond gebied te sturen.
EU Space Surveillance and Tracking (EU-SST), de organisatie die voor de Europese Unie alle objecten rond de aarde in de gaten houdt, heeft haar berekeningen vrijdagochtend bijgewerkt. De dienst schat dat de sonde zaterdag om 8.07 uur vergaat. Wel is er een foutmarge: het kan tot bijna vijf uur eerder gebeuren, maar ook in de bijna vijf uur erna. In die periode vliegt de sonde over grote delen van de wereld, ook over Nederland. Gedurende die periode worden de berekeningen van EU-SST steeds nauwkeuriger.
"Toch is de kans dat iemand geraakt wordt bijna verwaarloosbaar", zei Peter Batenburg tegen NU.nl. Hij is programmamanager van de samenwerking rond ruimtevaart tussen de universiteiten van Leiden en Delft en de Erasmus Universiteit. "De aarde bestaat voor 70 procent uit water en grote delen zijn onbewoond."
Het onderdeel dat mogelijk op aarde terechtkomt, is van de sonde Kosmos-482. De Sovjet-Unie had die in 1972 gelanceerd. De planeet Venus was de bestemming, maar het lukte de sonde niet om uit een baan rond de aarde te komen en aan de oversteek te beginnen.
Het vermoeden bestaat dat het gaat om de module die op Venus had moeten landen, vertelt Batenburg. "Die planeet heeft een stuk dichtere atmosfeer dan de aarde. Daardoor is er een goede kans dat de module een terugkeer op aarde zou kunnen doorstaan." De landingsmodule zou zo'n 500 kilo wegen.
Vier andere delen stortten in 1972 neer in Nieuw-Zeeland. Daarbij raakte niemand gewond. (NU/ANP)