PARAMARIBO – De Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) heeft op dinsdag 15 april 2025 een informatieve presentatie verzorgd aan ongeveer 60 studenten van de Algemene Middelbare School (AMS).
Tijdens deze sessie werd uitgelegd hoe het percentage ontbossing in Suriname wordt vastgesteld en welke rol moderne technologieën daarin spelen.
De presentatie werd verzorgd door het SLMS-team van de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling van SBB. Het Satelliet Land Monitoringssysteem (SLMS), dat in 2012 werd gelanceerd, vormt een essentieel onderdeel van het Nationaal Bosmonitoringssysteem (NFMS). Met behulp van satellietbeelden wordt jaarlijks de mate van ontbossing in kaart gebracht en worden de oorzaken van bosverlies om de twee jaar geanalyseerd.
Studenten kregen onder andere te horen dat Suriname jaarlijks slechts 0,06% van zijn bos verliest bij regulier bosgebruik. Duurzame bosbouw draagt weliswaar bij aan bosdegradatie, maar niet aan ontbossing, omdat het bos de kans krijgt zichzelf te regenereren. Het oogstbeleid is strikt gereguleerd: per hectare mag slechts 25 m³ hout worden gewonnen, terwijl een gemiddelde boom zo’n 2,5 tot 3 m³ volume heeft. Dankzij het SFISS-systeem kan elke boomstam worden herleid tot de exacte locatie waar deze is gekapt.
De grootste veroorzakers van ontbossing blijven echter de mijnbouw en infrastructuurprojecten, zoals het aanleggen van wegen. Deze ontwikkelingen zijn duidelijk zichtbaar op de satellietbeelden, die via SLMS worden verzameld. Om transparantie te bevorderen is het Gonini geoportaal ontwikkeld (www.gonini.org), waar gebruikers toegang hebben tot interactieve kaarten en datasets over de Surinaamse bossen. Voor cijfermateriaal kan men terecht op het statistiekenplatform KOPI (https://kopi.sbb.sr).
Het bezoek aan de AMS is in het kader van een serie bezoeken aan enkele VWO-scholen, die de komende tijd zullen plaatvinden. Middels de presentatie wil de organisatie studenten motiveren om bosbouw of bosbouw gerelateerde richtingen te kiezen voor verdere studie. “We willen studenten laten zien hoe belangrijk en veelzijdig het werk rond bosmonitoring is,” aldus SBB. De inspanningen van SBB worden mede mogelijk gemaakt door het Sustainable Forest Livelihoods (SFL)-programma, dat met steun van de Europese Unie en uitvoering door WWF en Agence Française de Développement (AFD), streeft naar versterking van het nationale bosbeheer. Het programma ondersteunt Suriname in het behouden van zijn status als één van de meest beboste landen ter wereld met circa 93% bosbedekking.