PARAMARIBO - Stichting RUMAS heeft certificaten uitgereikt aan 24 jongeren, die met succes het voortraject van het project ‘A Tru Wroko Opo’ hebben afgerond.
De ceremonie vond donderdag plaats in het RUMAS-centrum aan de Amaliaweg, De Boerbuiten. Het project ‘A Tru Wroko Opo’ richt zich op jongeren tussen de 17 en 25 jaar, die de school niet hebben afgerond of zich in een risicopositie bevinden.
Het doel is hen te begeleiden richting onderwijs, werk of zelfstandig ondernemerschap. “Deze jongens zijn kampioenen”, zegt RUMAS directeur Emmy Hart. “Misschien hebben ze dat nooit eerder gehoord, maar vandaag zeggen wij het: ‘jullie zijn van waarde’.”
Van de 45 jongeren die zich hadden aangemeld, werden er uiteindelijk 24 geselecteerd. Zij volgden een intensief attitudevormingskamp in Bosbivak Zanderij, diep in het bos. Zeven dagen zonder comfort of afleiding. “Alleen jezelf, het team en de uitdaging om te groeien”, vertelt Hart. Tijdens het kamp kregen ze les in leiderschap, overleven, tolerantie, seksualiteit en drugs, kortom alles waarmee jongeren tegenwoordig worden geconfronteerd. “We werken niet alleen aan gedrag, maar ook aan het zelfbeeld”, vervolgt Hart.
“Deze jongens willen het liefst morgen al aan de slag, maar wij zeggen: werk eerst aan je attitude. Je moet jezelf leren kennen voordat je succesvol kunt zijn.” Na het kamp volgen praktijkgerichte trainingen en een voorbereiding op de arbeidsmarkt. Ook wordt er samengewerkt met het beroepsonderwijs om een duurzame aansluiting op werk en vervolgonderwijs mogelijk te maken.
Na afronding van het voortraject volgen trainingen in basisvaardigheden en praktijkgerichte modules, zoals bouwen, schilderen, lassen, tuinbouw en elektriciteit. Daarnaast krijgen de jongeren via het AGANAR-programma sociale en communicatieve vaardigheden aangeleerd. Dit programma helpt hen beter met anderen om te gaan, goede keuzes te maken en positief te denken over zichzelf en hun toekomst. Volgens directeur Hart is het certificaat dat de jongeren ontvingen een symbolische mijlpaal, bedoeld als bemoediging. “In augustus volgt het officiële eindcertificaat. Maar vandaag vieren we dat ze het eerste deel met succes hebben doorlopen. En dat is groots.”
De stichting werd in 2009 opgericht met als missie het begeleiden van risicojongeren, vroegtijdige schoolverlaters en ex-gedetineerden richting een beter toekomstperspectief. Sindsdien zijn meer dan dertig groepen van gemiddeld dertig jongeren succesvol begeleid. Door economische omstandigheden lagen de activiteiten de afgelopen jaren tijdelijk stil. “Maar dankzij financiële steun van het Kabinet van de President konden we opnieuw van start gaan”, aldus directeur Hart.
Tijdens de uitreiking spraken ook onderdirecteur Madhoeri Moenesar van het Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken en directeur Robby Holband van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Zij benadrukten het belang van structurele begeleiding en samenwerking bij de aanpak van jeugdproblematiek.