PARAMARIBO – Suriname is één van de 15 lidlanden van de Caribische Gemeenschap (CARICOM), dat zal profiteren van de gloednieuwe Gezamenlijke Subregionale Samenwerkingsstrategie 2025-2029,...
ondertekend op dinsdag 22 juli 2025 door de directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), Jarbas Barbosa, en CARICOM-secretaris-generaal Carla N. Barnett. De strategie beoogt niets minder dan een fundamentele versterking van de volksgezondheid in de regio, met specifieke aandacht voor gelijkheid, klimaat, digitale zorg en de bestrijding van niet-overdraagbare en infectieziekten.
Voor Suriname, waar de gezondheidszorg onder druk staat door structurele uitdagingen zoals migratie van zorgpersoneel, beperkte toegang tot zorg op het platteland en de impact van klimaatverandering, biedt deze strategie nieuwe kansen. Het land wordt rechtstreeks betrokken bij de uitvoering van een reeks ambitieuze hervormingen die PAHO en CARICOM samen uitrollen.
“Deze strategie bevestigt dat gezondheid in het Caribisch gebied niet afhankelijk mag zijn van waar je woont, hoeveel je verdient of hoe oud je bent,” zei de minister van Volksgezondheid van Guyana, dr. Frank Anthony, tijdens de ondertekeningsceremonie in Georgetown. Die boodschap resoneert ook krachtig in Suriname, waar sociale ongelijkheid en geografische spreiding van voorzieningen de toegang tot zorg al jaren belemmeren.
De strategie, die geldt voor alle CARICOM-lidstaten inclusief Suriname, bevat vijf strategische prioriteiten:
1. Versterking van eerstelijnszorg en veerkrachtige gezondheidssystemen
Suriname zal met steun van PAHO kunnen werken aan evidence-based beleid, betere training van zorgpersoneel, en digitale transformatie. Dit biedt perspectief op verbetering van de kwaliteit en bereikbaarheid van zorg in districten en binnenland.
2. Klimaatadaptatie en gezondheidsveiligheid
De link tussen klimaatverandering en volksgezondheid wordt expliciet gemaakt. In Suriname, waar extreme weersomstandigheden, muggenziekten en drinkwaterproblematiek vaker voorkomen, is dit een welkome ontwikkeling. PAHO en CARICOM zullen strategieën ontwikkelen voor rampenparaatheid en duurzame gezondheidszorginfrastructuur.
3. Bestrijding van niet-overdraagbare aandoeningen en mentale gezondheid
Met een groeiend aantal gevallen van diabetes, hart- en vaatziekten en depressie, komt de focus op preventie, gemeenschapszorg en vroege interventie als geroepen voor Suriname. Het beleid zal onder meer inzetten op het elimineren van baarmoederhalskanker en het toegankelijk maken van geestelijke gezondheidszorg.
4. Eliminatie van infectieziekten en vaccinatiebeleid
Na de recente erkenning van Suriname als malariavrij land, zal nu worden ingezet op het verbeteren van surveillance en het versnellen van vaccinatiecampagnes. De nadruk ligt op het versterken van systemen voor vroegtijdige waarschuwing en grensoverschrijdende respons bij uitbraken.
5. Verbeterde technische samenwerking en fondsenwerving
Voor Suriname betekent dit dat er extra steun komt bij het aantrekken van middelen, smeden van samenwerkingsverbanden en het opbouwen van kennisnetwerken. Het idee is om regionale solidariteit te benutten voor gezamenlijke gezondheidswinst.
Volgens Barbosa is de ondertekening een “mijlpaal in een partnerschap dat gebaseerd is op vertrouwen, respect en een gedeelde visie”. Secretaris-generaal Barnett benadrukte dat PAHO een sleutelrol heeft gespeeld in het vormgeven van het gezondheidssysteem in het Caribisch gebied en sprak van een “historisch moment” in de samenwerking tussen beide instellingen.
De strategie werd ondertekend tijdens het officieel bezoek van dr. Barbosa aan Guyana van 21 tot 23 juli, waar hij ook overleg voerde met premier Mark Phillips over onder andere het nijpende probleem van migratie van zorgpersoneel. Oplossingen zoals hybride verpleegkundige opleidingen – waarbij studenten deels digitaal worden opgeleid – staan ook voor Suriname op de agenda.