VATICAAN STAD – Paus Franciscus is zaterdag begraven. De dienst was doordrenkt van katholieke rituelen, maar op verzoek van de paus wordt er ook met tradities gebroken.
De uitvaart van de paus, die op tweede paasdag op 88-jarige leeftijd overleed, begon om 10.00 uur en vond plaats op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad.
Veel rituelen die zaterdag plaatsvonden zijn tradities die meer dan tweeduizend jaar teruggaan. Ze staan beschreven in een oud boekwerk dat ruim vierhonderd pagina's telt. Het bevat de liturgie, oftewel het boekje met alle teksten en liederen die bij de uitvaart worden voorgedragen, muziek en gebeden die door de eeuwen heen bij pauselijke begrafenissen zijn gebruikt. Maar paus Franciscus stond erom bekend met tradities te breken en het publiek meer nederigheid te tonen. Hij vroeg vorig jaar om een nieuwe editie van het boekwerk, met vereenvoudigde begrafenisrituelen. Zo is de kist waar de paus in wordt begraven anders dan anders.
De pausen die hem voorgingen hadden drie in elkaar passende kisten, van cipressenhout, metaal en iepen- of eikenhout. Dat was bedoeld om het lichaam extra bescherming te bieden. Paus Franciscus wilde maar één kist: een houten met zinken voering. In de kist, krijgt hij een document mee dat zijn tijd als paus beschrijft en een zak met munten die zijn geslagen in die periode.
De uitvaartdienst voor de paus wordt voornamelijk in het Latijn gehouden. De ceremonie werd geleid door kardinaal Giovanni Battista Re, die sinds 2020 de deken van het College van Kardinalen is. Van aanwezige patriarchen en kardinalen werd verwacht dat zij tijdens de uitvaart hun witte damasten mijters dragen. (Aarts)bisschoppen worden gevraagd hun amict, koorhemd, cingel en rode stola te dragen.
Onderdeel van de ceremonie was standaard de zegening van het brood en de wijn, die volgens katholieke traditie het lichaam en bloed van Jezus worden. Tijdens de ceremonie werd er een preek over het leven van de paus gehouden. De dienst werd afgesloten met een laatste lofrede en een afscheidsgroet.
Na de dienst werd het lichaam van de paus door de 'deur van de dood' aan de linkerkant van het altaar in de Sint-Pietersbasiliek gedragen. Ondertussen werd een begrafenisklok, die 10 ton weegt, geluid. Maar de basiliek was niet de laatste rustplaats van paus Franciscus. In plaats daarvan is hij begraven in de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome, op zo'n 4 kilometer van het Vaticaan. Paus Franciscus is de eerste paus sinds de zeventiende eeuw die daar is begraven. Hij is ook de eerste paus in meer dan honderd jaar die niet in het Vaticaan wordt begraven.
De begrafenis in Rome was een besloten ceremonie, maar mensen kunnen vanaf zondagochtend het graf van de paus bezoeken. Paus Franciscus schreef in zijn testament dat zijn kist zonder enige versiering begraven moet worden. Alleen zijn pauselijke naam mag worden vermeld op de steen. Na de begrafenis op zaterdag beginnen negen dagen van rouw. De laatste dag van rouw is zondag 4 mei. Een dag later kan het conclaaf beginnen, waarbij een nieuwe paus wordt gekozen. (NU.nl)