GAZA – Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) laat weten geen voedselvoorraden meer over te hebben in de Gazastrook.
Israël sloot ruim zeven weken geleden de grenzen van het gebied en sindsdien komt geen humanitaire hulp meer binnen.
"Vandaag heeft het WFP de laatste overgebleven voedselvoorraden afgeleverd bij gaarkeukens in de Gazastrook", staat in een verklaring. "Deze keukens zullen waarschijnlijk in de komende dagen zonder voedsel komen te zitten." Volgens de VN-organisatie is een groot deel van de Palestijnse bevolking in Gaza afhankelijk van haar voedselhulp.
"De situatie in de Gazastrook heeft opnieuw een breekpunt bereikt", stelt het WFP. Aan de andere kant van de grens staan vrachtwagens met zo'n 116.000 ton aan voedselhulp klaar om de Gazastrook binnen te rijden, maar dat wordt niet toegestaan. Dat zou genoeg zijn om 1 miljoen mensen vier maanden lang te voeden. In Gaza wonen zo'n 2 miljoen mensen.
Eerder meldde de VN-organisatie voor noodhulp (OCHA) enorme tekorten aan medische voorzieningen en medicijnen, terwijl de ziekenhuizen overvol raken met slachtoffers van Israëlische bombardementen. Brandstoftekorten zouden tegelijkertijd de productie en verplaatsing van schoon drinkwater belemmeren.
Israël sloot de toestroom van hulpgoederen op 2 maart af. Twee weken later startte het een nieuw offensief waarbij 400.000 Palestijnen opnieuw ontheemd raakten, zei WFP-chef Antoine Renard tegen BBC News. Volgens Palestijnse autoriteiten zouden sinds het einde van het staakt-het-vuren op 18 maart negentienhonderd mensen zijn omgekomen.
Israël zegt de hulp af te sluiten om zo de druk op Hamas op te voeren om de overgebleven gijzelaars vrij te laten. Daarnaast gebruikt Hamas de hulpgoederen volgens Israël om de "oorlogsmachine weer op te bouwen". Volgens de regering van premier Benjamin Netanyahu is er geen voedseltekort in Gaza.
De VN stelt dat Israël onder internationaal recht verplicht is voorraden het gebied binnen te laten. Buitenlandminister Casper Veldkamp steunde woensdag een oproep van Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk aan Israël om hulpgoederen direct weer toe te staan. (NU.nl)