STOCKHOLM - De Zweedse regering wil maagdelijkheidstests strafbaar ma-ken. Het gaat om attesten waarbij een arts bevestigt dat een vrouw nog geen seks heeft gehad.
De maatregel moet vrouwen en meisjes beschermen tegen eergerelateerd geweld. In België zijn zulke tests niet verboden.
Een maagdelijkheidstest is een onwetenschappelijke methode, die zogezegd aantoont of een vrouw al seks heeft gehad. Daarbij kijkt een arts of het maagdenvlies nog intact is. In sommige gevallen wordt het vlies zelfs met een operatie ‘hersteld’. Volgens experts zijn zulke tests nergens op gebaseerd en bovendien een aantasting van de seksuele integriteit.
Zweden wil nu zowel het afleveren van attesten als het uitvoeren van operaties strafbaar stellen. “Dat moet het mogelijk maken om daders te vervolgen. Vandaag is dat nog niet het geval”, aldus de Zweedse sociale dienst. Momenteel riskeren enkel gezondheidsprofessionals disciplinaire sancties.
Uit een regeringsrapport blijkt dat dergelijke praktijken in Zweden zelden gemeld worden, maar dat sommige vrouwen de tests of operaties zelfs in het buitenland ondergaan. Maagdelijkheidstests gaan vaak samen met een cultuur van gender- en eergerelateerd geweld.
“Eergerelateerd geweld is vaak collectief: de seksualiteit van een vrouw wordt gezien als iets dat de hele familie aangaat”, zei de Zweedse minister van Gelijkheid Nina Larsson op een persconferentie. De Zweedse regering wil de wetswijzigingen op 1 december 2025 laten ingaan.
In België zijn maagdelijkheidstests niet verboden. In 2019 riep de Orde der Artsen artsen nog op om niet langer mee te werken aan de praktijk. Vooral Antwerpse en Brusselse ziekenhuizen krijgen af en toe de vraag of ze maagdelijkheidsattesten uitreiken, klonk het toen.
Sinds 2021 is het in Frankrijk strafbaar voor gezondheidswerkers om maagdelijkheidsattesten af te leveren. Artsen riskeren er een jaar cel en een boete van 15.000 euro. In het Verenigd Koninkrijk staan sinds 2022 celstraffen tot vijf jaar op de praktijk. (HLN/ Getty Images)