Honderdduizenden Argentijnen de straat op tegen onderwijsbezuinigingen

Arge-1920x1080a

BUENOS AIRES – Honderd­duizenden Argentijnen zijn in meerdere steden de straat opgegaan om te protesteren tegen de bezuinigingen op de gratis openbare universiteiten in het land door de regering van president Milei.

Alleen in hoofdstad Buenos Aires protesteerden al zeker zo’n 100 duizend mensen, liet de politie weten. Volgens de organisatoren van de protesten waren er een half miljoen mensen op de been. Een lerarenvakbond meldde dat in het hele land door een miljoen mensen werd geprotesteerd.

Milei voerde na zijn aantreden in december forse bezuinigingen door op allerlei gebieden, en ook op het hoger onderwijs. Zo werden budgetten niet aangepast of verlaagd, ondanks de enorme inflatie. Daardoor zitten tal van universiteiten nu in financiële nood; universiteiten zeggen nog maar enkele maanden te kunnen functioneren, omdat het geld daarna simpelweg op is. Volgens een recent onderzoek studeren ongeveer 2,2 miljoen mensen aan de openbare universiteiten in het land.

De protesten van dinsdag waren een van de grootste sinds Milei aan de macht is. Zijn regering heeft onder meer de subsidies voor transport, brandstof en energie verlaagd, waardoor Argentijnen een vijfde van hun koopkracht hebben verloren. Duizenden ambtenaren zijn hun baan kwijtgeraakt. Bijna 60 procent van de bevolking zou inmiddels onder de armoedegrens leven.

“Wij verdedigen de publieke, vrije en gratis universiteit, wat een van de grote verworvenheden van ons volk is. Dat zullen we niet opgeven”, zei de 92-jarige Adolfo Pérez Esquivel, die in 1980 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg voor zijn inzet voor de mensenrechten toen dictator Videla aan de macht was in Argentinië. “Wij verdedigen ons recht op een waardig leven”, zei Pérez Esquivel verder voor het werkpaleis van Milei op het Plaza de Mayo in Buenos Aires. Milei beweerde gisteren in een speech nog dat zijn beleid juist positief uitpakt voor Argentinië; hij meldde dat zijn land voor het eerst in vijftien jaar een kwartaaloverschot op de begroting kon melden. Dat was volgens Milei een mijlpaal om trots op te zijn.

Ook zei hij tegen “alle Argentijnen” dat hij begrip had voor de “lastige situatie”. Milei: “Maar ik wil ook zeggen dat we al over de helft zijn. Dit is de laatste fase van een heroïsche inspanning die wij Argentijnen leveren, en voor het eerst in lange tijd zal deze inspanning de moeite waard zijn.”

(NOS)…[+]