PARAMARIBO – Met nog minder dan een maand te gaan tot de verkiezingen, ligt de nadruk in Suriname niet alleen op een eerlijk en transparant verloop, maar ook op de historische balans tussen mannelijke en vrouwelijke stemgerechtigden.
Dit werd benadrukt tijdens de verkiezingsbeurs die het afgelopen weekeinde werd georganiseerd in de Congreshal.
“Mannen en vrouwen zijn dit jaar vrijwel gelijk vertegenwoordigd onder de kiezers. Vrouwen gaan even zwaar mee bepalen als mannen wie na 25 mei de toekomst van Suriname gaat vormgeven,” zegt minister Delano Landvreugd van Binnenlandse Zaken. Daarmee onderstreepte hij dat de stem van iedere burger, ongeacht geslacht, van onschatbare waarde is in de democratische ontwikkeling van het land.
Naast de evenwichtige man-vrouwverdeling zijn er bij deze verkiezingen ook 43.645 first voters — jongeren die voor het eerst hun stem mogen uitbrengen. De minister riep deze jongeren op hun verantwoordelijkheid te nemen. “Het is jouw kans om mede te bepalen welke koers Suriname na 25 mei zal varen. Jouw stem telt evenveel als die van ieder ander.”
In zijn toespraak benadrukte Landvreugd ook de unieke situatie waarin Suriname verkeert. Anders dan in veel landen organiseert de zittende regering hier zelf de verkiezingen, ook als dat kan betekenen dat zij zelf wordt weggestemd. Dat vraagt om extra transparantie en inzet, stelde hij. “Wij laten niets aan het toeval over. We hebben alles op alles gezet en blijven hard werken om eventuele plooien glad te strijken,” zegt de minister.
Onderminister van Binnenlandse Zaken, Maurits Hassankhan, benadrukte in zijn toespraak dat de verkiezingen een cruciaal moment zijn voor Suriname. “We zijn nu echt in de sprintfase,” zei hij. “Alles wat wij in ons hebben, zetten wij in om ervoor te zorgen dat de verkiezingen op 25 mei op correcte wijze verlopen. En dat we, net als in het verleden, nationaal en internationaal een hoog cijfer scoren.”
De boodschap was duidelijk: de overheid, samen met alle verkiezingsactoren, neemt haar verantwoordelijkheid serieus. Ondanks kritiek vanuit verschillende hoeken is de inzet onverminderd gericht op het garanderen van vrije, geheime en eerlijke verkiezingen. “Niet iedereen is tevreden met de gang van zaken, maar dat hoort bij het spel. Belangrijk is dat wij op 25 mei kunnen terugkijken op een goed georganiseerd proces,” aldus Hassankhan.