NEW YORK - Het personeel in de ketelruimte van het in 1912 gezonken pas-sagiersschip Titanic was waarschijnlijk tot op het laatste moment aan het werk. Dat blijkt uit bestudering van scans. Het zou verklaren waarom het licht tijdens het zinken nog lang bleef branden.
Van de Titanic zijn in 2022 honderdduizenden foto's gemaakt. Op basis hiervan is een zogenoemde digitale tweeling van het schip gecreëerd. Deze kopie is bestudeerd voor een documentaire van National Geographic, die vrijdag in première gaat.
Experts hebben dankzij de digitale kopie van de Titanic, die op een diepte van zo'n 3.800 meter ligt, voor het eerst een goed beeld gekregen van onder meer de ketelruimte in de achtersteven. Dat deel van het schip was kort voor het zinken afgebroken. In de ketelruimte is waarschijnlijk tot op het laatste moment hard gewerkt. Dat blijkt volgens kenners uit de vorm van de ketels, waarmee stoom werd opgewekt voor de elektriciteitsturbines. Ook stond een klep in een van de stoomleidingen nog open. Dat wijst erop dat er stroom was en dat het licht op het schip het nog lange tijd deed, zegt wetenschapper Parks Stephenson tegen BBC News.
Dat het licht op de Titanic tijdens de ramp nog aan was, bleek eerder al uit de verklaringen van ooggetuigen en overlevenden. De Titanic is gezonken na een botsing met een ijsberg. In de genoemde verklaringen wordt ook gesproken van brokken ijs in sommige kajuiten. Op close-upbeelden hebben wetenschappers in ieder geval één gebroken raampje van een kajuit ontdekt. Inmiddels is er ook een nieuwe computersimulatie van het zinken. Daarvoor hebben onderzoekers onder meer supercomputers en kunstmatige intelligentie gebruikt. Daaruit blijkt dat het schip de ijsberg heeft geschampt. Verder blijkt dat de gaten in de romp van het 269 meter lange schip niet groter waren dan een A4'tje. "Maar het probleem is dat die kleine gaten over een grote afstand verspreid zijn", zegt wetenschapper Simon Benson over het onderzoek tegen BBC News. Hierdoor kwamen meerdere compartimenten onder water te staan en overstroomden ze stuk voor stuk. (NU/ Getty Images)