PARAMARIBO – De overheidsfinanciën zijn in het eerste kwartaal van 2025 zwaar onder druk komen te staan.
Dit blijkt uit de jongste publicatie van de Suriname Economic Oversight Board (SEOB) van eind juni. Vooral januari viel op door een explosieve stijging van de uitgaven naar SRD 14,4 miljard, terwijl de inkomsten met SRD 3,6 miljard stabiel bleven.
De oorzaak: een forse kapitaalinjectie van SRD 9,4 miljard voor het herkapitaliseren van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Dit leidde tot een uitzonderlijk tekort van ruim SRD 10,8 miljard op de totale rekening. Hoewel de uitgaven in februari terugliepen tot SRD 3,7 miljard, bleef het saldo op de totale rekening negatief (-SRD 193 miljoen). In maart stegen de uitgaven weer naar SRD 4,1 miljard, resulterend in een tekort van SRD 373 miljoen. Ondanks licht stijgende ontvangsten slaagde de overheid er niet in haar uitgaven volledig met reguliere inkomsten te dekken.
Op de lopende rekening was in februari even een sprankje hoop: een klein overschot van SRD 22 miljoen. Maar dat bleek van korte duur. Januari kende een diep tekort van SRD 9,9 miljard, en in maart was er opnieuw een tekort van SRD 36 miljoen. Deze terugkerende negatieve saldi wijzen op een structurele disbalans in het begrotingsbeheer.
De situatie wordt verergerd door een forse stijging van de staatsschuld, die van 96,3% van het bbp eind 2024 opliep naar circa 108,6% in april 2025. Met name de buitenlandse schuld zwol aan door wisselkoersdepreciaties. Deze ontwikkeling beperkt de financiële manoeuvreerruimte van de overheid en verhoogt de rentelasten aanzienlijk, waardoor toekomstige generaties mogelijk worden opgezadeld met de gevolgen van dit fragiele begrotingsbeleid.