LOS ANGELES - TikTok heeft de wet overtreden door persoonlijke gegevens van Europese gebruikers op te slaan in China. De Ierse privacytoezichthouder DPC heeft het socialemediabedrijf een boete van 530 miljoen euro opgelegd.
De videoapp kon niet bewijzen dat gegevens van Europese gebruikers in China net zo goed beveiligd opgeslagen worden als in de Europese Unie. Daarnaast maakte TikTok niet genoeg duidelijk dat het gegevens van gebruikers naar China stuurde en is het onbekend of bijvoorbeeld de Chinese overheid toegang tot die gegevens heeft.
TikTok wordt in het Westen al langer bekritiseerd. Inlichtingendiensten vrezen voor de privacy van TikTok-gebruikers en denken dat Chinese autoriteiten toegang hebben tot gegevens van gebruikers. In Nederland mogen rijksambtenaren de app daardoor bijvoorbeeld niet installeren op hun werktelefoon.
De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) was bij het onderzoek van de DPC betrokken. "TikTok heeft een grote verantwoordelijkheid: het beheert data van wereldwijd meer dan een miljard mensen", zegt AP-voorzitter Monique Verdier.
"In Nederland zitten miljoenen mensen op TikTok, onder wie veel kinderen. Zij moeten veilig zijn online en de Europese privacytoezichthouders zetten zich ervoor in dat socialemediabedrijven als TikTok hun verantwoordelijkheid nemen en zich houden aan de wet."
Het is voor medewerkers van TikTok-moederbedrijf ByteDance in China nog steeds mogelijk om gegevens van Europese gebruikers te downloaden, zegt de Ierse toezichthouder. Dat moet binnen zes maanden veranderen.
In een reactie aan NU.nl liet TikTok weten het niet eens te zijn met het Ierse besluit. Het bedrijf gaat dan ook in beroep. TikTok zegt wel degelijk veel maatregelen te treffen om gegevens te beschermen. Daarnaast zouden Chinese autoriteiten nooit hebben verzocht om data in te zien en zijn er volgens het bedrijf ook nooit data gedeeld. (NU/ANP)