PARAMARIBO – De uitbetaling van de SRD 800 studietoelage aan studenten in Suriname is stevig op gang gekomen, maar verloopt niet zonder uitdagingen. Voor de eerste betaling over maart 2025 hebben zich inmiddels circa 8.500 studenten geregistreerd.
Van dit aantal heeft 77 procent hun toelage al ontvangen. De resterende 23 procent wacht nog op uitbetaling, veelal door fouten in de registratie. Dit zegt Hakiem Lalmohamed, voorzitter van de presidentiële commissie studietoelage.
Volgens Lalmohamed gaat het bij de probleemgevallen om studenten die zich te laat hebben geregistreerd of foutieve persoonsgegevens hebben opgegeven. “Vaak gaat het om verkeerde geboortedata, foutieve ID-nummers of simpele spelfouten in namen. Deze kleine fouten maken een correcte uitbetaling vrijwel onmogelijk zonder extra controles,” aldus de voorzitter.
De registratieprocedure verloopt strikt via de schoolleiding of studentenadministratie, waarna controles worden uitgevoerd bij het ministerie, het IGOS en het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB). Alleen studenten met een correcte inschrijving bij een erkende instelling en de Surinaamse nationaliteit komen in aanmerking. Een belangrijk nieuw besluit is dat sinds 23 april ook studenten van erkende particuliere instellingen, zoals FHR en PTC, recht hebben op de toelage. Dit is na evaluatie door de werkgroep en goedkeuring van het kabinet van de president officieel bekrachtigd.
De registratiecampagne, die actief wordt ondersteund door bezoeken aan scholen en mediapublicaties, werpt zijn vruchten af. Voor de tweede betalingsronde, die op 30 april van start gaat, zijn inmiddels ongeveer 16.000 studenten geregistreerd. Lalmohamed benadrukt dat de studietoelagen bedoeld zijn om studenten structureel te ondersteunen van maart tot en met augustus 2025. Studenten die later instromen, ontvangen hun toelage met terugwerkende kracht, zodat niemand wordt benadeeld.
De werkgroep zet alles op alles om de resterende 23 procent probleemgevallen zo snel mogelijk uit te betalen. “Het is ons doel dat geen enkele student buiten de boot valt. Dankzij intensieve samenwerking met scholen, ouders, studenten en de pers verwachten wij dat de uitbetaling van de tweede batch nog efficiënter zal verlopen," besluit Lalmohamed.