Bewustwordingssessie Minamataverdrag

kwik

PARAMARIBO – Het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos) heeft maandag een bewustwordingssessie voor bestuursambtenaren gehouden in verband met het Minamata Verdrag. Deze sessie werd in het Nimos-gebouw aan de Mr. J. Lachmonstraat gehouden.

 

De inleiders van deze sessie waren G. Griffith van Nimos en een team van deskundigen. Onder de aanwezigen waren een vertegenwoordiger van het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en bestuursambtenaren van de verschillende districtscommissariaten.

 

De sessie ging voornamelijk over het document waaraan het Nimos werkt om de overheid te assisteren bij het maken van de beslissing om het kwikverdrag te tekenen. Het verdrag werkt ernaartoe om vanaf 2020 de belangrijkste producten die kwik bevatten te verbieden, zoals batterijen, lampen en  thermometers. Ook aan het gebruik van het kwikhoudende amalgaam door tandartsen, en het verwerken van kwikafval zullen er eisen gesteld worden.

Wereldwijd draagt vooral de kleinschalige goudwinning bij aan vervuiling van het milieu door kwik. Het Minamataverdrag beoogt daarom een verbod op kwikmijnbouw te verwezenlijken, een sector die in Suriname de grootste kwikvervuiler is. Het Minamataverdrag zou handvatten hiertegen kunnen bieden. Inmiddels hebben in oktober 2013 147 landen van de Verenigde Naties dit verdrag tegen kwikvervuiling getekend. Suriname is daar nog niet bij. Om een gedegen advies te kunnen uitbrengen, heeft het Nimos consultatierondes gehouden met wetenschappers, vertegenwoordigers van de overheidssector, goudverwerkingsbedrijven, kleingebruikers, goudopkoopbedrijven en internationale organisaties…[+]