Britse conservatieven willen dienstplicht herinvoeren: ‘‘Te veel jonge mensen leven in een bubbel’’

Britse conservatieven willen dienstplicht herinvoeren

LONDEN – De Britse conservatieve premier Rishi Sunak wil bij een verkiezingsoverwinning van zijn partij in het Verenigd Koninkrijk, een nationale dienstplicht voor 18-jarigen invoeren. Dat heeft hij gisteren aangekondigd.

Conservatieve leider Sunak schreef in een opiniestuk in de krant Mail on Sunday dat de ‘National Service’ jongeren de kans geeft om bruikbare vaardigheden te leren. Ook kunnen tieners zich op deze manier inzetten voor hun land, betoogde hij.

De kosten van het plan worden geschat op 2,5 miljard pond per jaar, omgerekend zo’n €2,9 miljard. Minister van Binnenlandse Zaken James Cleverly benadrukte gisteren bij Sky News, dat dienstweigeraars niet hoeven te vrezen voor een gevangenisstraf. “Het gaat over het omgaan met sociale fragmentatie. Te veel jonge mensen leven in een bubbel binnen hun gemeenschap”, aldus Cleverly in een interview met Sky News.

Tieners die niet in het leger willen, moeten een weekend in de maand vrijwilligerswerk gaan doen. Ze kunnen dan bijvoorbeeld aan de slag in de zorg. Bronnen zeggen tegen Sky News dat een commissie moet kijken naar mogelijke straffen voor jongeren, die niet willen meewerken.

Commentatoren geven aan dat de conservatieven van premier Sunak, zich met deze aankondiging op de rechterkant van het politieke spectrum richten.
 Op 4 juli gaan de Britten naar de stembus. De rechts-populistische partij Reform UK ligt in de peilingen derde, na de sociaaldemocratische oppositiepartij Labour en de conservatieve Tories. Daarna volgen de Liberaal-democraten en de Schotse nationalisten.

Een woordvoerder van Labour bekritiseerde het voorstel en noemde het een onhandige poging om de gaten te dichten, die ontstaan zijn door bezuinigingen op defensie in de voorbije jaren. Het Britse leger is door bezuinigingen van conservatieve regeringen al is “teruggebracht tot kleinste omvang sinds de tijd van Napoleon”, zo stellen de sociaal-democraten. (De  Telegraaf)…[+]