EBS-medewerkers barricaderen Saramaccastraat

PARAMARIBO – Een groep medewerkers van de Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft gisteren een deel van de Saramaccastraat, tot op de hoek van de Prinsenstraat bij de elektriciteitscentrale, gebarricadeerd. Deze actie werd ondernomen uit onvrede over het besluit van de EBS-directie om per 1 juli een nieuwe loonreeks door te voeren zonder de inbreng van de bond.

De Ogem Werknemers Organisatie Suriname (OWOS), de vakbond bij de EBS, had gistermorgen een algemene ledenvergadering (ALV) gehouden aan de Saramaccastraat bij het EBS-gebouw. Volgens een medewerker begon de ALV om 7.00 uur. De werknemers vinden dat er geen nieuwe loonreeks kan worden doorgevoerd zonder de betrokkenheid van de bond. Rishidath Mathoera, secretaris van de OWOS, verklaarde dat de bond de gesprekspartner is, maar dat zij zijn overgeslagen en geen inzage hebben gehad in de implementatie van de nieuwe loonstructuur.

Daarnaast stoort het de bond en het personeel dat de EBS-directie het sociaal protocol nog niet heeft ondertekend. De medewerkers zijn niet te spreken over het feit dat zij al 12 jaar lang strijden voor een nieuwe loonreeks en dat er nu actie gevoerd moet worden, terwijl de directie contractors inhuurt om het werk te doen. “De directie kan wel heel veel dollars uitgeven om contractors uit te betalen, terwijl ze net zo goed met de bond om de tafel kunnen zitten, zodat wij weer normaal aan het werk kunnen”, stelt een medewerker.

De politie heeft de medewerkers drie keer gevraagd om de barricade op te heffen. Pas na de derde keer gaven de medewerkers gehoor. Daarna stonden de medewerkers massaal op de Saramaccastraat tussen de Zwartenhovenbrugstraat en EBS en vervolgens voor de poort van EBS met de bedoeling deze te barricaderen. De medewerkers zijn al langer dan een maand in actie nadat bondsvoorzitter Marciano Hellings door de directeur van de EBS is ontslagen…[+]