EBS-personeel moet werk hervatten

3

PARAMARIBO – De kortgedingrechter heeft gisteren in het nadeel van het personeel van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) beslist. Tussen de directie en de werknemers, die lid zijn van de Ogem Werknemers Organisatie Suriname (OWOS), schijnt het niet te boteren. De spanning tussen partijen liep hoog op, nadat de leiding van het energiebedrijf bondsvoorzitter Marciano Hellings per direct ontsloeg na een vermeende post op sociale media. Die post is door de broer van Marciano Hellings geplaatst. De EBS-directie stoort zich behoorlijk aan de inhoud van deze post en is de mening toegedaan dat bedrijfsinformatie naar buiten is gebracht. 

PARAMARIBO – Leerkrachten aangesloten bij de lidbonden van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) zijn opgeroepen, om vanaf vandaag weer normaal op het werk aanwezig te zijn en les te verzorgen volgens het rooster. Enkele leerkrachten vinden het niet kunnen dat zonder dat er een algemene ledenvergadering is belegd, er een besluit is genomen om de acties op te schorten. Het onderwijsproces wordt na bijna 2 weken weer genormaliseerd. Eerder was er een actiemodel aangekondigd, waarbij er drie dagen geen les is verzorgd. Daarna werd er gewerkt tot 11.00 uur.
Een deel van de leerkrachten dat aangesloten is bij de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), was opgeroepen na een actie op 2 en 3 mei, op 5 mei het werk te hervatten. Ook was er vanuit het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur een beroep gedaan op de leerkrachten om het werk te hervatten. Echter, niet alle leerkrachten gaven gehoor aan de oproep.
In een schrijven dat de voorzitters van de verschillende bonden hebben gestuurd naar de leden, is aangegeven dat na een spoed internoverleg is besloten de acties op te schorten met ingang van 15 mei. Dit betekent dat de leden vanaf vandaag volgens hun rooster de werkzaamheden zullen uitvoeren. Ook is in het schrijven aangegeven dat de opschorting op basis van een aantal punten plaatsvindt. Deze zijn: het technische overleg dat op dit moment plaatsvindt tussen enerzijds de energiedeskundigen als de vertegenwoordigers van de vakbeweging en anderzijds de energiedeskundigen van de overheid. “Ik heb mijn eigen geld als ik een auto wil kopen en heb daardoor overheidsgelden of  gelden van de EBS niet nodig om een Prado voor mij te kopen, zoals naar aanleiding van de post op sociale media wordt beweerd”, zegt Brunswijk. De directeur benadrukte verder ook dat hij verwacht dat iemand die vakbondsvoorzitter is bij de EBS en ook werkzaam is bij de EBS, tenminste weet dat informatie van het bedrijf niet zomaar naar buiten kan worden gebracht. Men had ook eerst naar de directie kunnen stappen voor verduidelijking, maar heeft duidelijk ervoor gekozen om sensatie te creëren door naar sociale media te gaan. Nu moet men dus niet klagen daarover”, zegt Brunswijk…[+]