Gezamenlijk Ied-gebed dit jaar terug naar Onafhankelijkheidsplein

when-is-eid-ul-fitr-2024-date2-1711527040

PARAMARIBO – Het ied-ul-fitre-feest zal in Suriname officieel op 10 april worden gevierd en is dan ook gelijkgesteld aan een nationale vrije dag. Dit bevestigd de minister van Binnenlandse Zaken in een bekendmaking.
De Commissie ‘Ied Viering’ is bezig alles voor te bereiden voor het gezamenlijk eid-gebed dat dit jaar weer op het Onafhankelijkheidsplein zal worden gehouden. Omdat vorig jaar het Onafhankelijkheidsplein niet gebruikt kon worden voor grote evenementen, werd het gezamenlijk Ied-gebed georganiseerd op het terrein van de Nabawi school. Leden van de organisatie zeggen dat behalve de locatie het nu nog te vroeg is om vast te stellen als het eid-feest op 9 of op 10 april zal worden gevierd. Ondanks de bekendmaking vanuit de regering dat Ied-Ul-Fitre dit jaar op 10 april zal worden gevierd, zegt de organisatie dat zij afhankelijk van de maanstand pas maandag weten als het gezamenlijk gebed op het Onafhankelijkheidsplein op 9 of op 10 april zal worden georganiseerd. Aan alle genodigden wordt gevraagd om de bekendmakingen hierover op maandag te volgen.

Op de eerste dag van de tiende moslimmaand vieren moslims wereldwijd het Suikerfeest, Ied-Ul-Fitr, het ‘feest van het breken van de vasten’ – het einde van de ramadan. Het exacte begin is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan en kan verschillen per land. Het Suikerfeest duurt drie dagen. Op de laatste dag van de vastenmaand ramadan gaat vrijwel iedere moslim over de gehele wereld naar een moskee voor het uitspreken van het feestgebed. Na het gebed omhelst men elkaar en kan het feest beginnen. Kinderen kussen de hand van hun ouders en brengen die naar hun voorhoofd. Het feest duurt vaak meerdere dagen, want er wordt aan veel mensen gedacht zoals een bezoek aan de buren, familie, vrienden, arme mensen en ook de doden worden niet vergeten. Er wordt wel gezegd dat het motto van dit feest ‘zoet eten, zoet praten’ is. Deze dag is dan ook de gelegenheid om ruzie of conflicten van de afgelopen tijd uit te praten. Er mag weer overdag gegeten worden en dat wordt dan ook overvloedig gedaan.