Geen enkel staatsbedrijf behalve Staatsolie betaalt dividend

c

PARAMARIBO – Behalve Staatsolie betaalt  geen enkel ander staatsbedrijf dividend aan de overheid. Geen enkel ander bedrijf behalve Staatsolie is ook winstgevend of financieel gezond. Tijdens de regeringsconferentie van zaterdag zei president Chandrikapersad Santokhi dat de overheid weliswaar de salarissen van de werknemers van al deze bedrijven betaalt, en met name opdraait voor de hoge salarissen van de directeuren van deze parastatale bedrijven, die vaak bedragen verdienen die tienmaal hoger zijn dan het salaris van de president van het land.

In het komende jaar wil de overheid daarom de verlieslatende bedrijven zoveel mogelijk privatiseren. “Laat iemand die volledig overnemen van de overheid en misschien kan die het volledig efficiënt en winstgevend maken. Anders moeten die bedrijven gewoon hun deuren sluiten”, meent de president.

Het is overduidelijk dat de leiding van deze bedrijven over de hele linie vervangen moet worden, omdat alle parastatale bedrijven door de jaren heen zijn kapotgemaakt. De enige reden waarom de overheid deze bedrijven nog niet van de hand heeft gedaan, heeft volgens de president te maken met het feit dat de regering niet wil dat mensen massaal hun baan verliezen. Dit komt doordat de salarissen van de werknemers die nog bij veel van de parastatale bedrijven werken, door de overheid worden betaald.

De regering heeft eerder al besloten om een aantal van de parastatale bedrijven te sluiten. Bij een aantal van de staatsbedrijven die financieel nog gezond kunnen worden gemaakt en die de potentie hebben om weer winstgevend te worden, zal de regering een herstart maken. Een ander deel van de bedrijven zal worden gecommercialiseerd en bij weer een ander deel zal de leiding worden vervangen…[+]