GMI Burleson ontvangt zijn trofee

GMI-Burleson-ontvangt-zijn-trofee

DAMMEN – Groot Internationaal Meester (GMI), Guno Burleson, heeft zondag uit handen van president Chandrikapersad Santokhi zijn President Cup 2024, voorheen landskampioenschap, trofee in ontvangst genomen. Burleson pakte begin juni zijn tiende landskampioenschap.

Burleson eindigt na vijftien rondes met 22 punten. Federatie Meester Gerson Bendt, die het kampioenschap uithanden heeft gegeven, is op de tweede plaats geëindigd. Hij eindigde ook met 22 punten. De Surinaamse Dambond kijkt hierna naar gewonnen wedstrijden. Burleson won zeven wedstrijden en Bendt won zes ontmoetingen. Voor Bendt zet dit  een domper op zijn prestatie, gezien hij tijdens dit toernooi geen enkele wedstrijd heeft verloren, terwijl Burleson wel een verlies heeft geleden. MF Stanley Moetoer eindigt op de derde plaats met 21 punten.

Bondsvoorzitter Desharan Sital verklaart dat er plannen zijn om damevenementen in verschillende districten te organiseren. Hij benadrukt het doel om dit toernooi voort te zetten en meer jongeren erbij te betrekken. “Het maken van Suriname tot een ‘damland’ is mijn streven”, stelt hij. Sital prijst de steun van de regering en de president, die zich hebben ingezet voor de organisatie van het toernooi. Ook waardeert hij de aanwezigheid van de deelnemers ondanks onweer en andere omstandigheden.

President Santokhi benadrukt het belang van sport voor de samenleving en de noodzaak van overheidssteun. Daarvoor is recentelijk ruim SRD 2 miljoen goedgekeurd. Hij merkt op dat het tijd is dat ook de damsport binnen Suriname meer aandacht krijgt en kijkt daarom uit naar de plannen van de SDB om de sport verder te ontwikkelen. Ook verzekert hij de bond van verdere steun vanuit de regering. Daarnaast is de president verheugd over de betrokkenheid van jongeren. “Gezien de prestaties op wereldniveau kunnen wij stellen dat de damsport vele verdiensten kan opleveren aan het land”, onderstreept het staatshoofd.

Foto: Groot Internationaal Meester (GMI) Guno Burleson (l) neemt zijn trofee in ontvangst uit handen van president Chandrikapersad Santokhi. …[+]