Hamas claimt voor het eerst in maanden grote raketaanval op Tel Aviv

Hamas claimt voor het eerst in maanden 2

GAZA STAD  –  Hamas zei gisteren een grote raketaanval op Tel Aviv te hebben uitgevoerd. In de Israëlische stad en de omgeving klonk het luchtalarm. Het is voor het eerst sinds maanden dat dat gebeurt.

Het Israëlische leger (IDF) meldt dat er zeker acht raketten zijn afgeschoten vanuit Rafah. Die zouden zijn afgevuurd op enkele honderden meters van Israëlische militairen in die stad.

Verschillende raketten zijn onderschept, schreven Israëlische media. Volgens The Jerusalem Post waren er explosies te horen in de Israëlische steden Tel Aviv, Petah Tikva, Herzliya en Ramat Hasharon.

Voor zover bekend zijn er geen doden gevallen. Wel raakten twee vrouwen lichtgewond terwijl ze naar een schuilkelder renden, schrijft The Times of Israel. Volgens de nieuwssite worden meerdere mensen behandeld voor paniekaanvallen.

De gewapende vleugel van Hamas, de Qassam-brigades, heeft de raketaanval op Tel Aviv opgeëist. De organisatie noemt de aanval een reactie op Israëlische “gruweldaden tegen burgers”.

In Tel Aviv en de omgeving zijn sirenes te horen. “Het luchtalarm gaat af in de gebieden die gevaar lopen om geraakt te worden of waar scherven terecht kunnen komen na een onderschepping van de Iron Dome (het Israëlische luchtverdedigingssysteem)”, vertelt NU.nl-verslaggever Coco Belize, die momenteel in Israël is. “Maar het geluid van een interceptie is vaak ook te horen buiten deze gebieden.”

“In Tel Aviv zijn al een paar maanden geen raketaanvallen geweest”, vertelt Belize. “Je merkt dan ook dat dit serieus genomen wordt. Mensen hebben ongeveer anderhalve minuut om de schuilkelder in te gaan.”

“Veel woningen hebben thuis een bunker, maar ze zijn ook te vinden op straat. Die worden op Google Maps aangegeven. Ook staan er borden op straat met waar schuilkelders te vinden zijn. Daar wacht je dan ongeveer tien minuten, zodat je zeker weet dat er geen scherven meer terechtkomen.”   (NU)…[+]