Na ruim 1,5 jaar weer aanvallen op kerncentrale Oekraïne, geen nucleair gevaar

15 Na-ruim

OEKRAЇNE – Er hebben droneaanvallen plaatsgevonden op de door Rusland bezette kerncentrale van Zaporizhzhia in Oekraïne, meldt het Internationaal Atoomagentschap (IAEA). Volgens de organisatie kwam de nucleaire veiligheid niet in gevaar, maar gaat het alsnog om een “ernstig incident”.
Bij de droneaanvallen zou het beschermend omhulsel van de zesde reactor drie keer geraakt zijn, schreef IAEA-chef Rafael Grossi op X. “Het is een ernstig incident dat het omhulsel van de reactor had kunnen schaden.” Het IAEA heeft permanent een team van waarnemers in de centrale.
Volgens Grossi was het de eerste keer dat de centrale rechtstreeks werd geraakt sinds november 2022. “Dit mag niet gebeuren. Niemand kan enig militair of politiek voordeel halen uit aanvallen op nucleaire faciliteiten”, aldus Grossi.
De Russische directie van de centrale stelt op Telegram dat het Oekraïense leger achter de aanval zit. Een woordvoerder van de Oekraïense inlichtingendienst ontkent dat. Volgens de Russen raakten drie personen gewond.
Er werd geen gevaarlijke schade gemeld. Ook waren de stralingsniveaus in en rond de grootste kerncentrale van Europa na de aanvallen conform de norm.
Russische troepen bezetten de kerncentrale in het zuiden van Oekraïne sinds het voorjaar van 2022. (NU)…[+]