NPS Adviesraad: Arron heeft Suriname onafhankelijk gemaakt met een duidelijke omschrijving van de grenzen.

nps

De Nationale Partij Suriname juicht elke bijdrage toe, die kan leiden tot een serieuze discussie over onze grenzen en zeker de grens met Guyana. NPS is van mening dat onze grenzen duidelijk bepaald zijn en dat het gebied tussen de Boven Corantijn en de Coeroeni rivier, het zgn Acarai gebied (in de volksmond bekend als het Tigri gebied), onrechtmatig door Guyana bezet wordt. Dat dit gebied Suriname toebehoort is voor Suriname buiten kijf; immers geografisch en historisch is vastgelegd,  dat het om Surinaams grondgebied gaat.

De mening van de heer Jogi: “Hij (Arron) heeft Suriname als land onafhankellijk gemaakt, zonder dat hij wist waar de grenzen waren”, draagt helemaal niet positief bij aan de discussie zoals hierboven genoemd. In deze tijd waarin Suriname haar zaak moet bepleiten, dienen alle Surinaamse neuzen in één richting te staan.  De onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975 was een gezamenlijk initiatief van Suriname en Nederland. Daadwerkelijk had de Nationale Partij Suriname als regeringspartij de voortrekkersrol in deze, maar de ondersteuning van de VHP en haar leider Jagernath Lachmon, was evenwel overduidelijk.

Bij de onafhankelijkheid van Suriname was het de Premier van Suriname, dhr. H.A.E. Arron, die het verzoek heeft gedaan aan de regering van Nederland, om het grondgebied van Suriname zo duidelijk mogelijk te omschrijven, wat ook is gebeurd. Zie schrijven van premier J. Den Uyl van 25 nov. 1975, waarin de westgrens duidelijk is omschreven als de “linkeroever van de Corantijn, van oorsprong tot monding” en verder de linkeroever vanaf de oorsprong van de Boven-Corantijn en de Corantijnrivier tot het punt waar de oeverlijn overgaat in de kustlijn. De uitspraak van dhr. Jogi raakt daarom kant nog wal. Zijn verwijten zijn niet alleen onterecht maar ook niet bruikbaar. Bovendien gooit hij, aan de vooravond van de viering van 45 jaar onafhankelijkheid van onze republiek, nodeloos olie op het vuur. Overigens rijst de vraag welk doel hij wil bereiken of welk belang hij daarbij dient…[+]