Paus in rolstoel roept in paastoespraak op tot staakt-het-vuren in Gazastrook

15 Paus-in-rolstoel-roept-in-paastoespraak

VATICAANSTAD – Paus Franciscus heeft de traditionele zegen Urbi et Orbi (Voor Stad en Wereld) uitgesproken vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. Dit jaar heeft hij in zijn paasboodschap aangedrongen op onder meer een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook, de snelle vrijlating van gijzelaars door Hamas en de gegarandeerde toegang voor humanitaire hulp tot Gaza.
De paus stond ook stil bij de oorlog in Oekraïne, die vorige maand zijn derde jaar is ingegaan. “Door op te roepen tot respect voor de beginselen van het internationaal recht, spreek ik mijn hoop uit op een algemene uitwisseling van alle gevangenen tussen Rusland en Oekraïne”, zei hij tegen de tienduizenden katholieken op het Sint-Pietersplein, dat zoals gebruikelijk met bloemen uit Nederland was versierd.
De paaszegen wordt dit jaar overschaduwd door de broze gezondheidstoestand van de 87-jarige paus. Hij kampt de laatste jaren met gezondheidsproblemen, maar heeft momenteel naar eigen zeggen geen goede reden om aan opstappen te denken. De paus sloeg de traditionele kruisweg op Goede Vrijdag over om “zijn krachten te sparen”, zo werd op het laatste moment bekendgemaakt. Hij was zaterdag wel bij de paaswake in de Sint-Pietersbasiliek.(De Telegraaf)…[+]