Prijzen containervervoer tussen Azië en Noord-Europa schieten flink omhoog

Prijzen containervervoer

OSLO  –  De prijzen voor containervervoer tussen Azië en Noord-Europa zijn de afgelopen week omhooggeschoten. De tarieven komen daarmee dicht bij een eerdere piek dit jaar, toen aanvallen van Houthi-rebellen in de Rode Zee de internationale scheepvaart in de problemen brachten.

Het vervoer van een container van ongeveer 12 meter lang op route tussen Azië en Noord-Europa kostte vorige week bijna USD 4.700 (ruim €4.300), meldt scheepvaartanalist Xeneta. Dat is ruim drie keer zoveel als een jaar eerder. In een maand tijd steeg de prijs met 46 procent. Het gaat hierbij om tarieven die vervoerders betalen als ze per direct containervervoer over zee nodig hebben.

Bedrijven willen op tijd hun voorraden aanvullen door onzekerheid over de toelevering van producten. Die onzekerheid komt onder meer door verstoringen in de Rode Zee. Bedrijven zijn bovendien de logistieke problemen tijdens de coronacrisis niet vergeten.

Het zorgt ervoor dat bedrijven al in het tweede kwartaal voorraden aanleggen voor het drukke winkelseizoen rond de feestdagen, legt marktanalist Emily Stausbøll van Xeneta uit. Vroeger gebeurde dat pas in het derde kwartaal.

Daarnaast hebben veel klanten van vervoersbedrijven hun overtollige voorraden vorig jaar voor een groot deel afgebouwd. Daardoor hebben ze nu weer ruimte om nieuwe voorraden aan te leggen.

Eerder deze maand maakte de leider van de Houthi-rebellen bekend meer schepen te willen aanvallen die door de Rode Zee varen. Voorheen zouden alleen schepen met een link met Israël doelwit zijn geweest, als vergelding voor de oorlog in Gaza. Maar voortaan willen de Jemenitische rebellen alle schepen aanvallen die naar Israëlische havens varen. (NU)…[+]