Ruim helft Surinaamse bevolking gevaccineerd met AstraZeneca

2

PARAMARIBO – Ruim de helft van de Surinaamse bevolking is tijdens de COVID-19-pandemie gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin. Het vaccin is vorige week weer in opspraak geraakt, nadat wereldwijd informatie is vrijgekomen dat het vaccin verschillende gezondheidscomplicaties veroorzaakt, waaronder bloedstolsels (trombose) bij voornamelijk vrouwen die dit vaccin hebben ontvangen. Het Ministerie van Volksgezondheid in Suriname zegt hiervan kennis te hebben genomen en werkt mee met het uit de schappen halen van dit vaccin. Het ministerie rept echter met geen woord over de mogelijke gezondheidscomplicaties. 

Tijdens de coronapandemie in ons land zijn er ruim 400 duizend AstraZeneca-vaccins toegediend aan personen. Dit maakt dat het merendeel van de gevaccineerden in Suriname tenminste een of meerdere prikjes van dit type vaccin tegen COVID-19 heeft gehad. Suriname begon met het vaccineren van personen in februari 2021 en in de eerste maanden van de vaccinatiecampagne van Volksgezondheid werd er voornamelijk AstraZeneca toegediend aan degenen die bereid waren zich te laten vaccineren. Het is niet bekend hoeveel personen in Suriname sinds COVID-19 tot heden bloedstolsels hebben gehad en of het AstraZeneca-vaccin hiervan de oorzaak is. Het Ministerie van Volksgezondheid zou meer duidelijkheid hierover moeten geven en transparanter moeten zijn met informatie over deze gezondheidscomplicatie.
Huiver over de effectiviteit van het AstraZeneca-vaccin was er al in de beginfase, maar autoriteiten hebben dit altijd ontkend.
De eerste geluiden dat het
AstraZeneca-vaccin ernstige bijwerkingen kon geven, zijn van maart 2021. Verschillende Europese landen maakten toen melding dat bij een groep personen na te zijn gevaccineerd met dit vaccin bloedstolsels zijn ontdekt. Bepaalde landen besloten toen te stoppen met het vaccineren met AstraZeneca, vanwege meldingen over bloedstolsels bij gevaccineerden. Desondanks hield de Wereld Gezondheidsorganisatie voet bij stuk dat het vaccin veilig is.
Ook in Suriname bleek dat niet eenieder happig was om zich te laten vaccineren met AstraZeneca. Vooral nadat bekend werd dat personen na te zijn gevaccineerd op de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo waren beland. Gezondheidsautoriteiten verklaarden dat het ging om een kleine groep personen die wat bijwerkingen had gekregen. Van extreme gezondheidsklachten was volgens het
Ministerie van Volksgezondheid geen sprake. Ook heeft Volksgezondheid, toen de eerste berichten over bloedstolsels naar buiten kwamen, verklaard dat er geen gevallen bekend zijn in Suriname. Tot nu toe is er geen informatie bekend over de mogelijke complicaties die de mensen hebben ervaren als gevolg van het AstraZeneca- vaccin.
Ruim 3 jaar verder heeft de Britse farmaceut van AstraZeneca vorige week besloten zijn coronavaccin wereldwijd terug te roepen, en heeft toen eindelijk bekend dat het onder andere bloedstolsels veroorzaakt. Het bedrijf zegt desondanks trots te zijn op het vaccin dat het heeft ontwikkeld, waarvan wereldwijd meer dan 3 miljard doses zijn toegediend. In Suriname was AstraZeneca het eerste vaccin dat werd toegediend in februari 2021. Vermeldenswaard is dat de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, de eerste persoon in Suriname was die zich had laten inenten met AstraZeneca. Daarna werden diverse vaccins, waaronder Pfizer, Sinopharm en Moderna toegediend en was er toen een assortiment van COVID-19- vaccins waarmee geprikt kon worden. Het ministerie volgde de richtlijnen van de WHO en keurde alleen door de WHO erkende vaccins tegen COVID-19 goed. Het Ministerie wil de gemeenschap informeren dat COVID-19-vaccins nog steeds bescherming bieden tegen ernstige gevolgen van een infectie. Momenteel zijn er geen AstraZeneca-vaccins meer beschikbaar in het land en is op dit moment het Pfizer COVID-19-vaccin beschikbaar op aanvraag bij het Bureau Openbare Gezondheidszorg, de Regionale Gezondheidsdienst en de Medische Zending…[+]