Ruim kwart van Syriërs leeft in ‘extreme armoede’

Ruim kwart van Syriërs leeft

SYRIЁ  –  Meer dan een vierde van de Syriërs leeft in ‘extreme armoede’, dat heeft de Wereldbank afgelopen zaterdag bekendgemaakt, dertien jaar na het begin van een burgeroorlog die de economie aan flarden scheurde en miljoenen mensen in ellende stortte.

Volgens twee nieuwe rapporten van de Wereldbank over Syrië leeft ‘27 procent van de Syriërs, of ongeveer 5,7 miljoen mensen, in extreme armoede’. Terwijl deze vorm van armoede ‘vrijwel onbestaande was voor het conflict’ in Syrië, treft die nu meer dan één Syriër op de vier. De Wereldbank merkt daarbij op dat de aardbeving van 2023 de situatie mogelijk verergerde.

De oorlog bracht aanzienlijke schade toe aan de economie, infrastructuur en industrie van het land. Daar kwamen de westerse sancties nog bovenop.

De Verenigde Naties zeiden eerder dat voor hun plan om humanitaire hulp aan Syrië te bieden ruim USD vier miljard nodig was voor 2024, en dat slechts zes procent van dat bedrag was opgehaald. De internationale gemeenschap komt maandag in Brussel samen op een jaarlijkse donorconferentie in een poging fondsen te werven voor Syrië.

In de oorlog die in 2011 in Syrië uitbrak met de onderdrukking van betogingen voor democratie, viel ruim een half miljoen doden, werden miljoenen mensen op de vlucht gedreven en brak het land in stukken. (HLN)