Rusland houdt controle op VN-sancties Noord-Korea tegen

15-Rusland-houdt-controle-op

RUSLAND – In de VN-Veiligheidsraad heeft Rusland het toezicht op de sancties tegen Noord-Korea geblokkeerd. Bij het stemmen over de jaarlijkse verlenging van de controle door een groep deskundigen, sprak Rusland een veto uit.
De sancties tegen Noord-Korea blijven intact, maar de toezichthouders zijn nu hun mandaat kwijt. Van de vijftien leden van de Veiligheidsraad stemden er dertien voor de resolutie. China onthield zich van stemming. Rusland is een van de vijf permanente leden van de raad en heeft daarom vetorecht.
De Russische vertegenwoordiger in de Veiligheidsraad, Vassily Nebenzia, zei voor de stemming dat westerse landen proberen om Noord-Korea te “wurgen” en dat de sancties “irrelevant en irreëel” zijn.
De Verenigde Staten beschuldigen Noord-Korea en Rusland ervan wapenovereenkomsten te hebben die in strijd zijn met de sancties. Moskou zou Noord-Koreaanse wapens hebben gebruikt in de oorlog tegen Oekraïne. Noord-Korea en Rusland ontkennen dat, maar spraken vorig jaar wel af om de banden op militair gebied aan te halen.
De sancties van de VN-Veiligheidsraad tegen Noord-Korea gelden sinds 2006 en werden ingesteld vanwege nucleaire dreiging. De maatregelen bestaan grotendeels uit strenge restricties voor de import en export van allerlei producten, waaronder wapens. Een onafhankelijke commissie van deskundigen moet dat controleren. De bedoeling is dat het land stopt met raketprogramma’s en kernproeven.
Noord-Korea lijkt zich van deze maatregelen weinig aan te trekken. De Veiligheidsraad heeft de sancties al meerdere keren aangescherpt. Ook in 2022 werd er gestemd over zo’n aanscherping, maar Rusland en China lagen dwars. (NOS)…[+]