Saharastof heeft negatieve impact op Europese luchtkwaliteit

14 Saharastof-heeft-negatieve-impact

DUITSLAND – Er waait sinds afgelopen zaterdag een “buitengewone” hoeveelheid stof uit de Sahara over West-Europa. Het gaat om een fenomeen dat de laatste jaren steeds vaker voorkomt en schadelijke gevolgen heeft voor de luchtkwaliteit, waarschuwde Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) gisteren.
Deze episode van grootschalige toevoer van Saharastof in de Europese lucht – de derde al in twee weken tijd – is sinds 6 april aan de gang en leidde tot “verhoogde concentraties fijnstof (PM10) op het Iberisch schiereiland en in bepaalde regio’s van Frankrijk en Duitsland”. Daarbij werd soms de Europese dagelijkse norm overschreden, aldus CAMS. Volgens de Europese dienst zullen deze concentraties de komende dagen blijven stijgen.
De stofdeeltjes kunnen wanneer de zon schijnt een oranje gloed geven aan de hemel. Daarnaast heeft de blootstelling aan hoge PM10-niveaus gevolgen voor de gezondheid, en kan het onder andere astma- of allergie-aanvallen uitlokken. Bij kwetsbare mensen – zoals mensen met een verminderde immuniteit, oudere mensen, kinderen en zwangere vrouwen – kan het fenomeen bepaalde hart-, vaat- of ademhalingsaandoeningen verergeren.
Het stof kan eveneens effect hebben op de energiesector. Dat komt omdat de stofdeeltjes de zonnestraling afbuigen en we daardoor minder zonne-energie kunnen opwekken.
De Sahara is de grootste bron van mineraal stof: er komt 60 tot 200 miljoen ton per jaar vrij. Terwijl de grootste stofdeeltjes al vlug op de grond vallen, kunnen de kleinste duizenden kilometers afleggen en heel Europa bereiken. Met ruim negen miljoen vierkante kilometer is de Sahara de grootste droge woestijn ter wereld. Ze strekt zich uit van de Atlantische Oceaan tot de Rode Zee. (HLN)…[+]