St. Vincentius Ziekenhuis hield lezing over nierstenen

nierstenen

PARAMARIBO- Het St. Vincentius Ziekenhuis had dinsdag een lezing gehouden over nierstenen. De lezing is verzorgd door de Nederlandse uroloog Otto Kisman van het Noord West Ziekenhuis in Den Helder, Nederland. Hij is momenteel voor Stichting Urosur werkzaam in het St. Vincentius Ziekenhuis.

Kisman gaf aan dat nierstenen relatief vaak voorkomen in Suriname. Hoewel er geen officiële cijfers beschikbaar zijn schat hij in dat minstens 20% van de bevolking te maken krijgt met nierstenen. Door het warme tropische klimaat van Suriname verliest men veel vocht door zweet en verdamping. Ook in door airco gekoelde ruimten verliest men vanwege de drogere lucht meer vocht dan men denkt. Indien het lichaam te weinig vocht naar binnen krijgt kan de urine geconcentreerd raken, waardoor urinezuur kan gaan kristalliseren en er daaromheen microsteentjes kunnen gaan vormen. Op den duur kan dit leiden tot nierstenen. Het is zeer pijnlijk als deze stenen vanuit de nieren in de smalle nierbuis (ureter) belanden. Nierstenen kunnen ook binnen de nier schade veroorzaken, wat verder kan leiden tot problemen met het functioneren van de nieren.

Kisman gaf tips mee aan de huisartsen over symptomen bij de patiënt die kunnen duiden op mogelijke nierstenen en welke medicatie kan worden voorgeschreven. Binnen het ziekenhuis is de wisselwerking tussen de uroloog met de internist en de nefroloog bij de behandeling van de patiënt van belang. Over en weer kunnen patiënten namelijk meervoudige klachten hebben die breed moeten worden besproken en aangepakt om functieverlies van de nieren te voorkomen.

Niersteenvorming kan niet altijd worden vermeden, maar kan zeker wel worden tegengegaan. Het belangrijkste advies van Kisman is om voldoende te drinken. De hoeveelheid vocht die benodigd is kan verschillen van persoon tot persoon. Het hangt bijvoorbeeld af van factoren als hoeveel men transpireert of hoe actief men is. Gemiddeld genomen moeten we in Suriname rekenen op minimaal 3 liter vochtinname per dag. Voor de uroloog is het niet alleen belangrijk om te weten hoeveel men op een dag drinkt, maar ook hoeveel weer uitgeplast wordt. Is dat minimaal 1,5 liter per dag dan is de kans op niersteenvorming geringer. (Foto:mens-gezondheid)…[+]