Trump draait 180 graden met standpunt over Russische beïnvloeding

trump

De Amerikaanse president Donald Trump is dinsdag 180 graden gedraaid met zijn standpunt over het beïnvloeden van de Amerikaanse presidentsverkiezingen door Rusland. Volgens Trump bedoelde hij maandag in de persconferentie met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin het tegenovergestelde van wat hij daadwerkelijk zei.

Trump kreeg na de top in Helsinki de vraag of hij, wat die vermeende Russische beïnvloeding betreft, zijn eigen inlichtingendiensten of Poetin gelooft. Hij ontweek de vraag en antwoordde met: “Dan Coats (chef inlichtingen, red.) kwam naar me toe en zei dat hij denkt dat het Rusland is. Poetin zegt dat het niet Rusland is. Ik zie geen reden om te geloven dat het Rusland zou zijn.” Dinsdag kwam Trump hierop terug en zei hij dat hij iets anders had willen zeggen. “Ik zie geen reden om te geloven dat het Rusland níét zou zijn”, zou hij hebben willen zeggen.

De president kreeg maandag veel kritiek over zich heen na zijn uitspraken op de top in Finland, met name ook van belangrijke leden van zijn Republikeinse partij. Dat Trump de woorden van Poetin eerder geloofde dan de bevindingen van zijn eigen inlichtingendiensten, schoot in het verkeerde keelgat bij bijvoorbeeld Paul Ryan en Mitch McConnnell, de Republikeinse leiders in respectievelijk het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.(NU)…[+]