VN-Veiligheidsraad stemt voor Amerikaans plan staakt-het-vuren in Gazastrook

VN-Veiligheidsraad stemt voor Amerikaans plan staakt-het-vuren in Gazastrook

GAZA –  De VN-Veiligheidsraad heeft maandag voor het door de Verenigde Staten gepresenteerde plan voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook gestemd. De Amerikaanse president Joe Biden kwam met deze oproep aan Israël en Hamas. Rusland onthield zich van stemming.

De vijftien leden, inclusief de Verenigde Staten, stemden maandag over het Gaza-bestand. Vaste leden VS, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Rusland en China hebben vetorecht. Bij negen stemmen zonder veto wordt een resolutie aangenomen. Rusland zette zijn vetorecht niet in, maar onthield zich van stemming. De andere veertien leden stemden voor de resolutie.

De VS legde zondag de laatste hand aan de tekst na zes dagen onderhandelen. De tekst “verwelkomt” het voorstel voor een wapenstilstand en de vrijlating van gijzelaars dat op 31 mei werd aangekondigd door Biden en al door Israël geaccepteerd zou zijn.  Daarom wordt Hamas verzocht het plan ook te accepteren. Bovendien wordt er bij Hamas en Israël op aangedrongen het plan “onverwijld en zonder voorwaarden volledig uit te voeren”.

Biden legde eind mei een staakt-het-vurenplan in drie fasen voor, dat hij beschreef als een Israëlisch initiatief. Sommige leden van de Veiligheidsraad vroegen zich af of Israël het voorstel wel heeft geaccepteerd. Biden zegt van wel.  In maart riep de Veiligheidsraad nog op tot een onmiddellijke wapenstilstand en onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars in handen van Hamas. Dat leverde geen resultaat op. (NU)…[+]