Zelenskyverwacht in mei of juni groot Russischoffensief “We hebben nú hulp nodig”

14-We-hebben-nú-hulp-nodig

OEKRAIENE – De Oekraïen-se troepen zijn erin geslaagd om de Russische opmars tijdens de wintermaanden grotendeels tegen te houden. Maar met de lente in aantocht verwacht de Oekraïense president Volodymyr Zelensky een groot offensief van het Russische leger. “We hebben nú hulp nodig”, zo vertelde hij aan de Amerikaanse zender CBS.
Zelensky zei dat het Oekraïense leger er tot nu toe in geslaagd was om de situatie aan het front te stabiliseren. Maar hij erkende dat de Russische troepen met hun schijnbaar eindeloze voorraad raketten en granaten “enkele dorpen” hadden verwoest.
“We hadden amper artillerie en een gebrek aan veel andere wapens”, legde hij uit. De Oekraïense president benadrukte dat zijn troepen er tot nu toe in geslaagd zijn om de Russen grotendeels op afstand te houden, maar dat ze niet voorbereid zijn om zich te verdedigen tegen een ander groot Russisch offensief dat in de komende maanden wordt verwacht. “Dat offensief wordt verwacht rond eind mei of in juni”, verduidelijkte Zelensky.
Zelensky benadrukte dat bij elke herovering van een Oekraïens dorp op de Russische bezetter de positie van Poetin in Rusland zou verzwakken en hij waarschuwde dat als Oekraïne de oorlog verliest, Poetin het daar niet bij zal laten. “Op dit moment zijn wij aan de beurt, dan Kazachstan, dan de Baltische staten, dan Polen, dan Duitsland. Minstens de helft van Duitsland”, zo stelde hij.
Hij had het ook over “de dramatische toename van de Russische luchtterreur”. Hij zei dat er vooral behoefte is aan Amerikaanse Patriot-raketafweersystemen en veel meer artillerie. Zelensky noemde het “van levensbelang” dat het Amerikaanse parlement, het Congres, snel de geplande hulp aan Oekraïne goedkeurt.
Het programma van 60 miljard dollar is sinds vorig jaar vastgelopen in het Congres. “Ik heb House Speaker Johnson ingelicht over de situatie op het slagveld, in het bijzonder de dramatische toename van de Russische luchtterreur”, zo zei Zelensky eerder deze week na een telefoontje met Mike Johnson, de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.
Johnson, die bepaalt welke wetsvoorstellen in stemming worden gebracht in het Huis van Afgevaardigden, zei onlangs dat hij “een aantal mogelijkheden onderzoekt” voor hulp aan Oekraïne. De andere kamer van het Congres, de Senaat waar de Democraten de meerderheid hebben, staat achter het pakket militaire en financiële steun. (HLN)…[+]