BRUSSEL - De Brusselse beurs bereikte begin deze week nog een jaarrecord op 4.519 punten, maar kon daar niet lang van genieten, nadat met name de farma-ceutische sector de Bel20 in het rood trok, ...
hoewel het algemene marktsentiment positief was. Op een slot van 4.374,22 punten op vrijdag, verloor de Bel20 2,7 procent op weekbasis. Op een slot van 4.493 punten een week eerder won de sterindex toen nog ruim 4 procent op weekbasis.
De farmasector stond afgelopen week onder druk en dat raakte de sterindex in Brussel, nu er vrees is dat de Amerikaanse regering de prijzen van medicijnen in de VS wil verlagen. Dat Vinay Prasad aangesteld werd als directeur bij de Amerikaanse Food and Drug Administration deed het sentiment in de sector ook geen goed. Prasad staat bekend als een tegenstander van de covidvaccinaties, waardoor vooral veel vaccinproducenten onder druk stonden op de beurs. Wat wel positief was, was de handelsdeal die de Amerikaanse president Donald Trump sloot met het Verenigd Koninkrijk, hoewel dit volgens kenners klein bier is. Belangrijker zijn de aanstaande handelsbesprekingen tussen de VS en China. "Een historische overeenkomst met één van onze trouwste bondgenoten", zei de Amerikaanse president Donald Trump donderdagmiddag in het Witte Huis over het handelsakkoord tussen de VS en het VK.
De Britse premier Keir Starmer sprak vanuit Londen van "een echt belangrijke deal die de handel tussen de twee landen zal stimuleren en banen zal creëren. "Met de deal met het VK tonen we aan dat wederkerigheid en eerlijkheid essentiële onderdelen van handel zijn", aldus Trump. "We startten op 10 procent en eindigen op 10 procent", zei de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick over de heffingen die de VS oplegden aan het VK. Trump benadrukte donderdag dat dit een "laag getal" is en "hoger zal zijn voor andere landen heffing van 80 procent voor China oogt eerlijk", schreef Trump in aanloop naar de ontmoeting met China op Truth Social. Maar, "het is aan Scott Bessent", voegde hij toe. Bessent, de Amerikaanse minister van Financiën, voert namens de VS de onderhandelingen met Beijing.Begin volgende week weten we misschien meer over de kansen op een positieve uitkomst", aldus beleggingsstrateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.
Intussen kondigde de Europese Commissie afgelopen week aan dat het een geschil zou beginnen met de Wereldhandelsorganisatie over het "wederkerige" Amerikaanse tariefbeleid en de heffingen van de VS op auto's en auto-onderdelen. Verder is Brussel bezig met maatregelen tegen de Amerikaanse import ter waarde van 95 miljard euro, die moeten worden uitgevoerd als er geen handelsovereenkomst met Washington wordt bereikt. Trump gaf de EU donderdag nog een veeg uit de pan, door te stellen dat het VK er goed aan heeft gedaan om uit het blok te stappen. (Beursduivel)