BEIJING - In China hebben lokale gezondheidsorganisaties en ziekenhuismedewerkers gerommeld met bloedtesten van kinderen die voedsel hadden gegeten met verf erin.
Dat blijkt uit onderzoek van de Chinese autoriteiten. Het gaat om een groot voedselveiligheidsschandaal dat in China tot ophef heeft geleid. Ruim 200 kinderen werden deze maand in het ziekenhuis opgenomen met een loodvergiftiging die ze opliepen door het eten van het gekleurde voedsel. Uit de onderzoeksresultaten komt naar voren dat er ook een gebrek aan toezicht was op het kinderdagverblijf en dat er sprake was van omkoping om de zaak te verhullen. Na het verschijnen van het onderzoeksrapport zijn ouders de straat op gegaan om te protesteren. Daarbij raakten ze slaags met gewapende agenten.
Volgens Chinese media kregen kinderen op het kinderdagverblijf in de provincie Gansu onder meer last van maagpijn en misselijkheid, en sommigen hadden ook zwarte tanden. Uit onderzoek bleek dat 247 mensen een hoog gehalte lood in hun bloed hadden, onder wie de directeur en andere personeelsleden. Onderzoekers ontdekten ook dat de directeur van het kinderdagverblijf keukenpersoneel toestemming had gegeven om eten te bereiden met daarin online gekochte verfpigmenten. Daarin bleek lood te zitten en op de verpakking stond dat ze niet geschikt zijn voor consumptie. Uit tests kwam onder meer naar voren dat in een rode dadelcake en worstenbroodjes die in de keuken waren gemaakt tweeduizend keer de toegestane hoeveelheid lood zat.
Ook bleek dat het ziekenhuis van Tianshui testresultaten van minimaal twee kinderen heeft aangepast, waardoor het leek alsof ze minder lood in hun bloed hadden. Ook hield het laboratorium dat de bloedtesten uitvoerde zich niet aan gestelde veiligheidsvoorschriften. Daarnaast wordt het lokale onderwijsbureau verweten niet voldoende toezicht te hebben gehouden op het kinderdagverblijf. Zo zou het geen voedselinspecties hebben uitgevoerd en zou het kinderdagverblijf, dat in 2022 werd geopend, zonder de juiste papieren werken. De directeur van het verblijf is aangehouden. Naar 27 anderen die voor het kinderdagverblijf, het ziekenhuis en de overheid werken, is een 'disciplinair onderzoek' gestart. Vijf medewerkers van de instanties die toezicht moesten houden, worden verdacht van het aannemen van steekpenningen. (NOS/AFP)