Santokhi hoort in China dat er om zijn ontslag wordt gevraagd

President-Santokhi

Oppositie zegt vertrouwen in president op
PARAMARIBO – De NDP-fractie heeft middels een motie aan De Nationale Assemblee (DNA) gevraagd om president Chandrikapersad Santokhi af te laten treden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Dit terwijl de president op staatsbezoek is in China. De motie is donderdag ingediend, maar het is onduidelijk wanneer deze in stemming zal worden gebracht door DNA-voorzitter Marinus Bee.

 

Volgens Artikel 74 van de Grondwet is het parlement bevoegd om het vroegtijdige aftreden van de president en vicepresident te vragen. Het is echter onwaarschijnlijk dat de motie de nodige twee derde meerderheid van het parlement zal krijgen om het staatshoofd af te zetten. In de motie wordt wel een krachtig signaal gegeven dat er ontevredenheid is over het beleid van de president dat zou worden overschaduwd door corruptie en non-transparantie.

“Wij hebben er geen vertrouwen meer in dat deze regering zorgt voor oplossingen die noodzakelijk zouden zijn voor het land. Het veiligheidsvraagstuk is groot en er wordt haast niets gedaan om orde en veiligheid in het land te garanderen. Er zijn alleen voornemens, maar geen concrete acties die worden ondernomen. Geen enkel beleid werkt. “Het wanbeleid van deze regering kunnen wij dus niet meer toestaan in het land”, zegt parlementariër Rabin Parmessar bij het indienen van de motie in het parlement.

Parmessar riep alle parlementariërs op om het vertrouwen in de huidige president en de regering op te zeggen, zodat zo snel als mogelijk nieuwe verkiezingen kunnen worden uitgeschreven in het land en er een nieuwe leiding komt. “Wij roepen de parlementariërs op om tot actie over te gaan. Dit kan het volk niet langer meer pikken en het land moet van de neergang worden gered”, zegt het oppositielid.
“Ondanks herhaaldelijke oproepen komen de president en de regering geen verantwoording afleggen in De Nationale Assemblee over belangrijke vraagstukken die het volk treffen. De president kondigt verhogingen aan van nutsvoorzieningen, waardoor er weer een spiraal van prijsverhogingen op gang komt en dan vertrekt hij uit het land en laat daarbij het volk in de steek. Wij moeten concluderen dat er veel beloftes worden gedaan door deze regering, maar dat het regeerbeleid faliekant faalt en niet correspondeert met wat er wordt uitgevoerd voor het volk. Het non-transparante beleid van de regering dat corruptie faciliteert en het feit dat continu friends and family in hooggeplaatste functies worden geregeld, maken dat het land nog verder kapot wordt gemaakt”, zijn enkele van de zaken die Parmessar opsomt als falend beleid van de regering.

“Ook het feit dat men herhaaldelijk censuur heeft willen opleggen aan de vrije media en dat het ene na het andere corruptieschandaal van deze regering boven water komt. De vele presidentiële en onderzoekscommissies die geen enkel resultaat opleveren en ervoor zorgen dat grote frau-dezaken in de doofpot belanden zijn dingen waaraan er meteen een einde moet komen”, zegt Parmessar in zijn uiteenzetting over de reden waarom de oppositie een motie van wantrouwen tegen de president indient. Parmessar roept het parlement op om in deze daadkrachtig te zijn en eensgezind een besluit te nemen, wat belangrijk is voor de toekomst van het land…[+]