Twee veroordeelden 8 Decemberzaak ‘totaal’ vergeten

lady-justice

PARAMARIBO – Over Kenneth Kempes en Luciën Lewis, die ook veroordeeld zijn wegens het medeplegen van de 8 Decembermoorden wordt er nauwelijks gesproken. Hoewel het tweetal nog buiten handen van justitie blijft, is zijn opsporingsbericht nooit verschenen. Ook is voor de twee heren, die lijfwachten van Desi Bouterse waren, geen ‘Red Notice’ van Interpol aangevraagd. Dit terwijl van Kemper en Lewis bekend is dat zij in het buitenland zitten. Vernomen wordt dat het tweetal in Nederland vertoeft.

 

Deze 8 December- veroordeelden, die men is vergeten zijn op 29 november 2019 door de Krijgsraad bij verstek veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens het medeplegen van vijftien moorden. In feite was tegen elk van hen twintig jaar celstraf geëist. Behalve dat gedurende het 8 Decemberstrafproces de voormalige lijfwachten nooit zijn verschenen, hadden die ook geen advocaat.

Tijdens de rechtszitting is onder andere naar voren gekomen dat het tweetal een actieve rol had bij het 8 December-gebeuren. Zo had de vervolgingsambtenaar gezegd dat Kempes en Lewis aanwezig waren bij de schietoefeningen en ook slachtoffers ophaalden. Ook maakten zij deel uit toen geschoten werd op de slachtoffers.

Omdat er nog wat schort aan de opsporing van een viertal veroordeelden in het 8 Decemberstrafproces hebben organisaties bijgestaan door jurist Hugo Essed een open brief gestuurd naar de procureur-generaal en president Chandrikapersad Santokhi. Het zit de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede, de Stichting 8 december 1982, Vakcentrale C-47 en nabestaanden 8 december 1982 behoorlijk dwars dat een aantal van de veroordeelden van het 8 Decemberstrafproces kans heeft gezien te vluchten en of buiten handen van justitie zijn gebleven. Het gaat in deze niet alleen om Kempes en Lewis, maar ook Desi Bouterse en Iwan Dijksteel. Ook Dijksteel was een lijfwacht van Bouterse.

De vier organisaties menen dat het vertrouwen in de rechtsstaat ernstig is geschaad, omdat twee veroordeelden (Bouterse en Dijksteel) kans hebben gezien te vluchten. Daarnaast menen de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede, de Stichting 8 december 1982, Vakcentrale C-47 en nabestaanden 8 december 1982 dat de procureur-generaal en het staatshoofd nog steeds geen uitleg hebben gegeven hoe het mogelijk is geweest dat de veroordeelden hebben kunnen vluchten.

“Het uitblijven van de tenuitvoerlegging van de aan Kenneth Kempes, Luciën Lewis, Iwan Dijksteel en Desiré Delano Bouterse opgelegde gevangenisstraffen, is een verdere ondermijning van de rechtsstaat Suriname, waardoor de sociale cohesie en maatschappelijke harmonie in de samenleving worden aangetast. Tot op heden is noch door de procureur-generaal noch door de president publiekelijk verantwoording afgelegd of informatie verstrekt over hoe de vlucht van voornoemde veroordeelden heeft kunnen plaatsvinden. Ondergetekenden roepen hierbij beleefd, u als procureur-generaal en u als president op, om tezamen en nog meer dan tot nu toe het geval is geweest, alle u ten dienste staande nationale en internationale middelen aan te wenden, om alle voor de 8 Decembermoorden veroordeelde personen op te sporen en de opgelegde gevangenisstraffen ten uitvoer te brengen, alsmede de samenleving daarover te informeren”, aldus een deel van de open brief die gestuurd is naar de procureur-generaal en de president…[+]