Belgische piloot bevrijd uit Franse hoogspanningskabels na crash met F-16

belgische piloot

Een Belgische F-16 is donderdagochtend neergestort in het westen van Frankrijk. De twee piloten hebben hun schietstoel gebruikt waarna een van hen vast kwam te zitten in hoogspanningskabels. Hij werd na enkele uren bevrijd. De piloot zat vast in kabels in de buurt van het dorp Pluvigner in Bretagne. Hulpdiensten hebben hem rond 13.00 uur naar beneden gehaald. Hij is lichtgewond geraakt en wordt verzorgd in het ziekenhuis.

De andere piloot landde zonder problemen, al is ook hij lichtgewond geraakt. De F-16 was vertrokken voor een trainingsvlucht en zou landen op het militaire vliegveld van het Franse Lorient. Na een vlucht van een uur en acht minuten stortte het neer. Een onderzoeksteam van de Belgische defensie doet nog onderzoek naar de toedracht.

Het vliegtuig stortte vlak naast een woning neer. Een deel van het dak werd zelfs geraakt door een vleugel en bomen vlogen in brand. De omwonenden in een straal van 500 meter zijn tijdelijk geëvacueerd. “Mijn vrouw was binnen en hoorde een enorme explosie, gevolgd door een tweede. Ze is meteen naar de tuin gelopen en zag het brandende vliegtuig”, zei een bewoner van het getroffen huis tegen de regionale krant Ouest-France.(NU)…[+]