Coach Sifan Hassan vier jaar geschorst wegens overtreden dopingregels

coach

Alberto Salazar, de coach van onder anderen atlete Sifan Hassan, is dinsdag voor vier jaar geschorst door het Amerikaanse antidopingbureau USADA. Hij zou meerdere dopingregels hebben overtreden. Er liep al jaren een onderzoek naar de 61-jarige Salazar, die het trainingscentrum Nike Oregon Project leidt en meerdere atleten onder zijn hoede heeft.

Uit een rapport van USADA kwam eerder naar voren dat Salazar “onaanvaardbare gezondheidsrisico’s” heeft genomen met zijn atleten. Hij zou onder meer medicijnen hebben voorgeschreven waar geen medische noodzaak voor was.

Salazar, die atleten ook tegen de voorschriften in een aminozuur via een infuus zou hebben toegediend, heeft schuld altijd ontkend en is geschokt door het nieuws. “Gedurende het jarenlange onderzoek zijn mijn atleten en ikzelf onrechtvaardig en onethisch behandeld en beschadigd door USADA”, meldt hij in een korte verklaring.

“Ik heb er altijd op toegezien dat de dopingregels strict werden gehanteerd. Er is nooit doping toegestaan bij het trainingscentrum en dat zal ook nooit gebeuren. Ik ga in beroep en kijk uit naar de uitspraak die de waarheid omvat.“(NU)…[+]