Code rood voor grote delen Nederland vanwege westerstorm

code rood

Het KNMI heeft voor grote delen Nederland code rood uitgegeven vanwege de westerstorm. Het weeralarm geldt voor de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel en Flevoland. In die provincies kunnen windsnelheden van 100 tot 120 kilometer per uur voorkomen. Aan de kust is dat mogelijk 130 kilometer per uur.

In de rest van het land is code oranje van kracht. De piek van de storm bevindt zich tussen 9.00 en 14.00 uur, daarna zal de wind in kracht afnemen. Volgens Weerplaza woedt langs de kust inmiddels een zware storm van windkracht 10 en zijn er windsnelheden mogelijk van 140 kilometer per uur. “De zeer zware windstoten van 100 tot 125 km per uur zijn erg hinderlijk”, aldus meteoroloog Diana Woei. “Het is de tweede zware storm van het jaar en de elfde van deze eeuw.” Weerplaza houdt rekening met kortstondig windkracht 11 en zeer zware windstoten tot 140 km per uur.

In Groningen kan het ‘s ochtends glad zijn, doordat daar (natte) sneeuw is gevallen donderdagnacht. In de loop van de ochtend verdwijnt de gladheid, omdat het dan begint te regenen en de temperatuur licht stijgt. (NU.nl)…[+]