Pride Month doet handreiking naar de media

pride

Paramaribo – Aan de Grote Combéweg valt het iedereen op: het bekende Zus & Zo heet ineens Zus & Zus, als knipoog naar de PRIDE Month Suriname die daar  begon. Ook de rainbow-vlag wappert trots bij deze en vele andere ondernemingen. De PRIDE Month Suriname is maandagavond geopend, onder redelijke publieke belangstelling. Ook de media waren vertegenwoordigd.

De PRIDE Month-organisatie erkent de belangrijke rol van de media en vindt die belangrijk, zei coördinator Imran Taus bij de afsluiting van het officiële gedeelte. Hij legde uit dat het soms pijnlijk is om het onbegrip in de media te ervaren, dat zich uit in onsmakelijke grappen en pesterijen. “Wij zijn ons ervan bewust dat verandering een proces is en we zijn bereid te helpen”, aldus Taus. In een boodschap aan mediawerkers benadrukte hij dat LGBT aan dezelfde kant staat als iedere andere Surinamer. “Bent u zich bewust wat de kracht is van de media en het verspreiden van onjuiste informatie over de LGBT aan de samenleving?” Daarmee sloot hij aan op de speech van Xaveira Arnhem, ondervoorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten.

“Wij weten en beseffen dat de impact van het handelen van journalisten en media groot kan zijn en dat media daarvoor een maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen”, zei Arnhem maandagavond. Zij zegt dat journalistieke codes duidelijk zijn. “De journalist zal zich bewust zijn van het gevaar van door media verspreide discriminatie, en zal al het mogelijke doen om discriminatie te voorkomen.”…[+]