Schip Aquarius stopt met reddingsacties op Middellandse Zee

schip

Het reddingsschip Aquarius stopt met het zoeken en redden van migranten op de Middellandse Zee. Het schip heeft de afgelopen jaren tienduizenden migranten gered.

Artsen Zonder Grenzen (AZG) en SOS Mediterranée beheren het schip en stellen gedwongen te zijn om te stoppen vanwege een lastercampagne van Europese overheden. Aquarius ligt sinds september vast in de haven van Marseille en verloor eerder de Panamese vlag waar het schip onder voer. Het was het laatste schip dat opereerde vanaf de Libische kust, vorig jaar waren er nog vijf reddingsschepen. Vickie Hawkins van AZG noemt het een zwarte dag. “Niet alleen heeft Europa gefaald om voldoende capaciteit beschikbaar te stellen om mensen te zoeken en redden, het heeft ook de pogingen van anderen gesaboteerd.”

Eerder stelde een aanklager van het Italiaanse eiland Sicilië dat de bemanning van Aquarius illegaal medisch afval had geloosd. Italië heeft het schip eerder dit jaar meerdere malen geweerd, toen het vaartuig honderden migranten aan boord had. Zo mocht Aquarius in juni dagenlang niet in Italië aanleggen. Uiteindelijk mocht het schip naar Spanje toe.(NU)…[+]