Voormalig Luxemburgs staatshoofd groothertog Jean (98) overleden

voormalig

Groothertog Jean, oud-staatshoofd van Luxemburg, is dinsdag overleden. Dat heeft het Luxemburgse hof in een kort communiqué bekendgemaakt. Groothertog Jean was 98 jaar. Hij regeerde vanaf 1964 en droeg in 2000 de troon over aan zijn oudste zoon Henri, de huidige groothertog van Luxemburg.

“Het is met grote droefheid dat ik het overlijden van mijn geliefde vader bekendmaak. Onze koninklijke hoogheid groothertog Jean heeft ons in vrede verlaten, omringd door de liefde van zijn familie”, schrijft groothertog Henri. De gezondheid van Jean was tijdens het paasweekend fors achteruitgegaan. In de dagen ervoor was Jean met een longontsteking opgenomen in het ziekenhuis.

Groothertog Jean behoorde tot de laatste veteranen van de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Hij nam als luitenant en verbindingsofficier van de Irish Guards deel aan de geallieerde landingen in juni 1944 in Normandië; daarna trok hij met de Britten op naar Brussel. Na een kort uitstapje om deel te nemen aan de bevrijding van Luxemburg-stad voegde hij zich bij zijn in Nederland gelegerde regiment, dat strijd leverde bij Elst en Nijmegen. De Irish Guards rukten uiteindelijk op naar Duitsland, waarna Jean afzwaaide. Van Nederland ontving hij onder meer het Oorlogsherinneringskruis.(NU)…[+]